Forradalom a Twitteren

Muszavi reformpárti jelölt tábora - Barack Obama taktikáját követve - már a kampány alatt komoly online közösséget épített, ami most a demostrációk szervezéséhez, és a tájékoztatásban is jól jön.

A valódi forradalmat az interneten a Twitter ("csiripelő") üzenő generálja. A munkájukban egyre inkább akadályozott és a helyi sajtó iránt bizalmatlan újságírók is az üzenőoldalon 140 karakterben híreket közlő iráni bloggerekre támaszkodnak. A Twitteren keresztül terjedt el tegnap, hogy mégis lesz ellenzéki tüntetés, és hogy az este a Baszidzs, félkatonai szervezet tagjai a tömegbe lőttek.

Az eddig néha komolytalannak tartott, s kicsit lesajnálva kezelt Twitter-oldal üzemeltetői pontosan tudják, milyen fontos politikai szerepelt játszanak Iránban. Tegnap egy nappal elhalasztottak egy 90 perces szüntetet előidéző karbantartási munkát.

A Guardian napilap honlapja szombat óta folyamatos hírblogban, állandó frissitésekkel tudósít az iráni eseményekről. Hétfőn rendszeresen hivatkoztak a Twitter-üzenetekre, egyes hírek közlőinek álnevére hivatkozva. Kedden már a Guardian által idézett egyik iráni forrás megszüntette twitteres profilját, és azt kérte a sajtótól, a twitteres álneveket se közöljék, mert ezzel veszélyeztetik a bloggerek életét.

A Twitteren kívül a videomegosztó honlap, a YouTube, és a Facebook közösségi szájt is kulcsfontosságúnak bizonyult a tüntetések során. A YouTube-on több videofelvételt is találni az iráni biztonsági erők diákok elleni vasárnap esti razziájáról, vagy a többi iráni nagyvárosban történt megmozdulásokról és erőszakról. Bár ezeket a honlapokat tiltják Iránban, a felhasználók úgynevezett proxy, azaz helyettes szervereket használva kikerülik az iráni biztonságiakat a kibertérben is. Helyettes szerverek címét adta meg Stephen Fry angol színész is a Twitteren, majd rászóltak: ne tegye nyilvánossá ezeket a címeket, hiszen a Twittert az iráni biztonsági erők is figyelik.

És egy jó tanács annak, aki segíteni akar: mivel a biztonsági erők iráni bloggerekre vadásznak a neten, változtassuk saját lakhelyünket Teheránra a Twitter beállításainál, hogy minél többen legyünk "irániak", megnehezítve a kormányzati erők keresését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.