Bezárnak 12 külképviseletet

Tizenkét magyar külképviselet zár be - jelentette be tegnap Balázs Péter külügyminiszter. A lépéssel évi kétmilliárd forintot spórol a tárca. Malajziában, Chilében és Luxemburgban bezár a magyar nagykövetség, és felszámolják a Venezuelában található regionális irodát is. Nyolc főkonzulátus is megszűnik. Becsukják a képviseletet Chicagóban, Torontóban, Sydney-ben, és Hongkongban. Három európai főkonzulátus szűnik meg: a düsseldorfi, a lyoni és a krakkói. A megüresedő ingatlanokat a Nemzeti Vagyonkezelő értékesíti. Becslések szerint az eladásokból 5-10 milliárd forint folyik majd be az államkincstárba.

- Magyarország számára az ideális, ha körülbelül 80 országban van diplomáciai képviselete - mondta külügyminiszter, aki összehasonlításképpen említette, hogy az Egyesült Államoknak 185 állammal van diplomáciai kapcsolata, míg Szlovákia 40-50 országban van jelen. A tegnap bejelentett döntéssel összesen négy országból vonul ki teljesen a magyar diplomácia.

- Vannak területek, ahol mozgékonynak kell lennünk - mondta a külügyminiszter, aki példaként Kínát említi. Itt hongkongi főkonzulátusunk bezár, a sanghaji azonban tovább működik. - Lehet, hogy fél év múlva előállunk egy olyan javaslattal, hogy nyitni kell Kínában egy újabb képviseletet - mondta Balázs, aki szerint a tengerpartról a szárazföld felé tolódik a gazdaság központja, amelyet követni kell.

A külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt is elmondta: a bezárások nem jelentenek létszámleépítést. - Nem a hazarendelés, hanem az átirányítás lesz a legfőbb eszköz - mondta Balázs. A bezárások körülbelül 70 diplomatát érintenek. Azoknak, akik három évnél rövidebb ideje szolgáltak jelenlegi posztjukon, más külképviseleteken ajánlanak helyet.

A takarékosság jegyében a nemzetközi szervezetekhez akkreditált képviseletek közül hármat összeköltöztetnek az ugyanabban a városban lévő másikkal. Párizsban az UNESCO-képviselet a helyi magyar nagykövetségre, Genfben a WTO-képviselet az ENSZ-képviseletre költözik, Bécsben pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az ENSZ-képviselet bútoroz össze - mondta el Balázs Péter. A külügyminiszter azt is közölte: a tárca idei évre tervezett 49 milliárd forintos költségvetése 44 milliárdra csökkent. A gondokat súlyosbította a forint gyengülése, a Pénzügyminisztérium azonban az árfolyamveszteséget pótolni fogja.

- Fidesz nem tudja elfogadni a külképviseleti rendszer ilyen átalakítását, kormányra kerülése és a felülvizsgálat után újranyitják a bezárt képviseleteket - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, aki szerint a döntés "önsorsrontás". Németh szerint sok esetben gazdasági növekedési központokból vonul ki Magyarország. - A változtatásokkal ráadásul a kormányzat "halálra ítélte" a diaszpóra magyarságát - hangsúlyozta a külügyi bizottság ülésén. Kovács Kálmán, a bizottság liberális tagja szerint nagyobb óvatosságra lenne szükség, és a gazdasági érdekeket jobban figyelembe kellene venni az átalakításkor - jelentette az MTI.

Több főkonzulátus bezárása ellen tiltakoztak helyi magyarok, illetve szervezetek. Krakkóban a Jagelló Egyetem magyar szakos diákjai írtak tiltakozó levelet, valamint a varsói székhelyű Lengyel-Magyar Baráti Társaságok Szövetsége. A sydney-i konzulátus bezárása ellen tiltakozásul pedig ausztráliai magyarok küldtek levelet Bajnai Gordon miniszterelnöknek és a külügyminiszternek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.