Tőkésé lett a Truman-Reagan szabadságérem

"Online globális múzeum" és olcsóbb szobor lett egyelőre a kommunizmus áldozatai emlékének megőrzését célzó, 100 millió dolláros tervekből. Az idén a Nagy Imre-újratemetés 20. évfordulójára esnek a washingtoni megemlékezések.

Egymást követő harmadik évben is magyar politikus veheti át idén a Truman-Reagan Szabadságérmet, amelyet a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány amerikai szervezet adományoz. Horváth János fideszes képviselőt (2007) és Tom Lantost, az USA képviselőháza tavaly elhunyt tagját (2008, posztumusz) ezúttal Tőkés László követi a sorban. A református püspököt, újraválasztott romániai európai képviselőt kedden, történetesen Nagy Imre egykori miniszterelnök újratemetésének 20. évfordulóján tüntetik ki az amerikai fővárosban. Tőkés Steny Hoyer képviselőházi demokrata frakcióvezetővel, illetve (posztumusz) Jack Kemp egykori amerikaifutball-játékossal, későbbi republikánus alelnökjelölttel együtt részesül a díjban. Utóbbi az elmúlt hetekben hunyt el.

- A kommunizmus átruházta hatalmát kiválasztott egyénekre, és tovább él vérükké vált hagyatékában: az igazságot, a valódi változást és a társadalom megújhodását gátló becstelen ferdítésekben. Ezért maradt el az 1989-es eseményeket követő "erkölcsi katarzis" Kelet- és Közép-Európa-szerte. Az 1989 óta elért összes fontos eredmény ellenére a legnagyobb hiányosság az, hogy semmiféle "erkölcsi elszámolás" nem történt. Biztos vagyok abban, hogy az 1989-es romániai forradalomnak ajánlott 2009-es Truman-Reagan Szabadságérem sokak szívét eltölti majd a lelki megtisztulás érzésével - írja Tőkés, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Lee Edwards alapítvány elnöknek szóló köszönőlevelében. Hét évvel ezelőtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyerte el a díjat.

A nonprofit szervezetet az amerikai törvényhozás 1993-ban hozta létre, hogy Washingtonban emlékhelyet létesítsen a kommunizmus áldozatainak. Eredetileg 100 millió dolláros tervekről és múzeumról volt szó, és még miniszterelnökként Orbán is ígért ehhez anyagi támogatást. Ám a szükséges pénz nem gyűlt öszsze: két éve egy kis washingtoni téren háromméteres, vékony bronzlemezből készült szobrot avattak fel. Ez az 1989-ben, a pekingi Tiananmen téren tüntetők által papírmaséból emelt, A Szabadság istennője című szobor másolata. Akkori washingtoni tudósítónk jelentése szerint az amerikai média George W. Bush elnök részvétele ellenére sem nagyon foglalkozott a szoboravatással. Az ünnepség két résztvevője is kiérdemelte később a szabadságérmet: tavaly Lantos, az idén Tőkés.

Kedden - az erőfeszítések újabb eredményeként - az eseményre bejelentkezők "online globális múzeumavatóra" hivatalosak az itteni román nagykövet rezidenciájára, ahol a meghívó szerint multimédia-bemutatóra és szalag átvágására kerül sor. Ugyanakkor változatlanul adományokra számítanak a szervezők, az egyedül érkezőktől 100, a házaspároktól 175 dollárra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.