Euroszkeptikus frakción dolgoznak a toryk - Bokrossal?

Az Európai Néppárt (EPP) több Európát akar, mi pedig kevesebbet - indokolta a brit Konzervatív Párt vezetője azt a lépést, hogy pártja elhagyja az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportját, és újat készül alapítani. David Cameron pártja szeretett volna népszavazást tartani a lisszaboni szerződésről, míg az EPP nem. A legnagyobb EP-frakció mélyítené a gazdasági integrációt, a brit konzervatívok azonban nem.

Cameron pártelnökké választásáért kampányolva, még 2005-ben ígérte meg, hogy a fenti ideológiai különbségek miatt kilépteti pártját az Európai Néppártból (EPP). Ezzel akkor számos euroszkeptikus képviselőtársának támogatását nyerte meg. Most valóra is váltja az ígéretet, még akkor is, ha saját pártjában, Nagy-Britanniában és Brüsszelben is alig hallani mást, mint sajnálkozást. - Mintha egy autóban ülve teljes sebességgel rohanna egy fal felé - fogalmazott egy egykori brit konzervatív EP-képviselőnő, Caroline Jackson, aki a június eleji választásokon nem indult újra a mandátumáért.

Cameron új képviselőcsoportot hozna létre, ez azonban nem lesz könnyű, ugyanis hat másik tagországból kell még képviselőket tartalmaznia a csoportnak. Mirek Topolánek, a cseh Polgári Demokrata Párt elnöke már évekkel ezelőtt biztosította támogatásáról. Tavasszal pedig megállapodást kötött a Kaczynski ikrek vezette lengyel párttal, a szélsőjobboldali nézeteket valló Jog és Igazságossággal. A frakcióalakításhoz szükséges további négy országból származó pártokról azonban csak találgatások vannak. Lehetséges, hogy csatlakozik a két jobboldali lett párt, amely összesen három mandátumot nyert.

Mindeközben keresik a helyüket az EP-be bekerült jobboldali és szélsőjobboldali pártok. Sokan, mint például a Dán Néppárt, tárgyalásokba kezdtek a brit konzervatívokkal, ugyanis szívesen csatlakoznának az újonnan alakuló frakcióhoz. A European Voice című magazin azonban arra figyelmeztet, hogy a szélsőjobb két csoportra szakadhat az EP-ben. A kevésbé radikális csoport vagy csatlakozhatna a torykhoz, vagy, ha újra megalakul, akkor az Unió a Nemzetek Európájáért nevű frakcióhoz. A lap szerint azonban olyan radikális szélsőjobboldali pártok, mint az osztrák Szabadságpárt vagy a Jobbik, nem kerülhetnének be ezekbe a csoportokba. Az európai ügyekkel foglalkozó lap szerint a brit konzervatívok az olasz Északi Ligát sem látnák szívesen a csoportjukban. Ezek a szélsőséges pártok pedig valószínűleg nem lesznek elegen önálló frakció alapításához, ugyanakkor nem is tudnák félretenni ellentéteiket a közös munkához.

Az új konzervatív táborba tart Bokros?

Nem biztos, hogy Bokros Lajos - aki vasárnap EP-képviselő lett - a néppárti frakcióhoz csatlakozik az Európai Parlamentben, noha a választás előtt lapunknak ezt nyilatkozta. - Az Európai Parlamentben megindult egy mozgás, az MDF-nek ehhez alkalmazkodnia kell - mondta a Napkeltében. Az MDF-választmány már tárgyalt a kérdésről, de nem hozott döntést. A közgazdászprofesszor azt mondta: "akár az is benne van a pakliban", hogy az MDF kilép az Európai Néppártból. Makay Zsolt, az MDF választmányának elnöke lapunknak azt mondta, június 20-án, az országos gyűlés napján ülésező választmány dönt erről. Többen úgy ítélik meg, hogy Bokros Lajos súlya egy kisebb - azaz a konzervatív - frakcióban nagyobb lenne, mint a néppártiban. (Cs. I.)

Készülődnek az EP üléstermében. A képviselők mennek, a számok maradnak
Készülődnek az EP üléstermében. A képviselők mennek, a számok maradnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.