Balázs amerikai támogatást kért a Bajnai-programhoz

A külügyminiszter kitért Washingtonban a szélsőjobboldal, a Jobbik térnyerésére is. Balázs Péter e kiadásunk zárásakor volt hivatalos amerikai kollégájához, Hillary Clintonhoz.

A magyar diplomácia irányítója egynapos munkalátogatásra érkezett az amerikai fővárosba, Hillary Clinton meghívására. A találkozót hetekkel ezelőtt a magyar fél kezdeményezte. E kiadásunk zárásakor a megbeszélések még nem értek véget, de értesülésünk szerint hangsúlyosan került szóba a kétoldalú kapcsolatok megszokott témái (NATO, Afganisztán, Nyugat-Balkán, energiabiztonság) mellett a válságkezelés. Energiabiztonsági vonatkozásban egyébként éppen Washingtonban tárgyal Bayer Mihály Nabucco-nagykövet is.

Balázs azért is kezdeményezte a találkozót, hogy ismertethesse a Bajnai-kormány reformprogramját, illetve támogatást szerezzen ahhoz. Amerikai források szerint ugyanakkor a magyar fél számíthatott rá, hogy Washingtonban rákérdeznek egyes guantánamói foglyok befogadásának lehetőségére, és felvetik a politikai radikalizálódást, a Jobbik térnyerését is. Az USA Helsinki Bizottságának előző napi, a kongresszusban tartott romaügyi meghallgatásán Bársony Katalin szociológus, a felkért magyarországi hozzászóló azt szorgalmazta: az Egyesült Államok Magyarország vonatkozásában is tartsa napirenden ezt a kérdést a kétoldalú tárgyalásokon.

A washingtoni Európai Intézet szerda reggeli fórumán - amelyre Balázst egykori magyar EU-biztosként is várták - a vendég maga is hangsúlyozta: térségünkben a politikai pártok nem eresztettek még mély gyökeret, mint például Németországban, ami nem kedvez a stabilitásnak. A gazdasági válsággal párosulva mindez erősíti a nacionalizmust, illetve az "utcára vonuló" szélsőjobboldalt, így Magyarországon az európai parlamenti választásokon várakozáson felül szerepelt Jobbikot - szögezte le a magyar külügyminiszter, noha a kérdést az átalakulóban lévő EU-t taglaló beszéde margóján vetette fel. Kérdésre válaszolva Balázs méltatta Barack Obama elnök múlt heti, kairói beszédét, és üdvözölte az amerikai nyitást Irán irányában is.

Lövöldözés történt tegnap a washingtoni holokausztmúzeumban. Egy 89 éves férfi lőfegyverrel bement a múzeumba, és rálőtt az egyik őrre: mindkettőjüket kórházban kezelik. (MTI)

Balázs Péter előad az European Institute kutatóintézetében
Balázs Péter előad az European Institute kutatóintézetében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.