Börtönviselt kommunista az EP-ben

Egy börtönviselt volt kommunista pártvezető is bejutott az Európai Parlamentbe Lettországban. A 73 éves Alfreds Rubiks három évet töltött lett börtönben, mivel a kilencvenes évek elején határozottan ellenezte az ország kiválását a Szovjetunióból.

Jó magaviselete jutalmául megfelezték börtönbüntetését. Hazájában nem lehetett a szejm tagja - az európai parlamenti képviselőséget nem tiltják a lett jogszabályok. Pártja a Harmónia Központ, egy másik - főleg az orosz ajkú kisebbséget képviselő - párttal három mandátumot kapott a letteknek járó nyolcból.

Lettországról a gyors kommentárok azt emelik ki, hogy ez az ország versenyben az észtekkel abban, hogy melyik gazdaság zuhant leggyorsabban a válság következtében. A kormányzó jobboldal nehezen birkózik a visszaesés szociális következményeivel. Ehhez járult a harmincszázalékos orosz kisebbség "politikai ébredése", ami a szociáldemokrata színezetű etnikai pártoknak kedvezett.

Észtországban az ellenzéki Centrumpárt győzött. A választók a kormányzókat büntették meg a gazdasági visszaesésért. Észtországban viszonylag magas (43,2 százalék) volt a részvétel. Ebben az államban is viszonylag magas az orosz ajkú népesség aránya. Az oroszok közül azonban majd húsz év után is többségben vannak, akik nem kaptak észt állampolgárságot.

Litvániában szenzációt keltett, hogy brüsszeli mandátumot kapott a helyi lengyelek választási listája. A legnépesebb balti államban a jobboldal kerekedett felül, a kereszténydemokraták 27 százalékkal négy mandátumot kaptak.

Az elemzők tétovázva keresik a balti politikai változások okait. A három "balti tigrist" súlyosan érintette a világméretű gazdasági visszaesés. A korábbi neoliberális mintadiákok kiestek a nemzetközi pénzügyi szervezetek kegyeiből. A kiábrándultsághoz járulnak az etnikai feszültségek a "nemzetalkotó népek" és a szovjetkorban betelepültek között. (M. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.