Washington stabilitást vár Magyarországtól

A magyar kormány elmúlt ötven napja azt jelezte Washingtonnak, hogy Budapest jó irányba halad, felelősen politizál, és kulturáltan reagál a szomszéd országok politikusainak olykor populista üzengetéseire. Többek között ennek köszönhető, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán (sok más, "sorban álló" politikust megelőzve) fogadja magyar kollégáját, Balázs Pétert - mondta lapunknak Földesi István. A volt diplomata ma amerikai-magyar üzletemberként a magyar kis- és középvállalatok kinti terjeszkedését segítő InnoHungary Technology Centert vezeti. Földesi, aki 1992-ig a washingtoni magyar nagykövetségen dolgozott, majd a tengerentúlon telepedett le, úgy vélte: a Bajnai-kormány akár magasabb szintű megerősítést is kaphat Amerikából.

Természetes ugyanakkor, hogy az Obama-kormány számára most Ázsia a prioritás, ehhez képest Európa és ezen belül Kelet-Európa szerencsére problémamentes övezet. Bár vannak, akik nehezményezik, hogy a magyarok vagy a lengyelek ma már nem játszanak éllovas szerepet, ehhez különleges helyzet és tudatos szerepválasztás kell. Magyarország szempontjából ez a jószomszédi viszony erősítése lehet, hiszen a külföldi befektetők mindig regionális szinten gondolkodnak. Magyarország továbbra is vonzó, de most az egész világgal, Bangkokkal, Prágával vagy Bangalore-ral kell vetélkednie.

Jó jel, hogy az Exxon Mobil és a Morgan Stanley is Budapest mellett döntött, amikor szolgáltató központját ide telepítette. Itt már nem az olcsó, hanem a jól képzett munkaerő és a stabil környezet számít. Földesi szerint az amerikai befektetők egyelőre nem aggódnak a Kelet-Közép-Európában előretörő szélsőséges mozgalmak miatt, szemükben az Európai Unió garancia arra, hogy a tagállamok nem ragadtatják magukat szélsőséges lépésekre.

Barack Obama a fontolva haladás híve, sokkal kevésbé radikális, mint sok baloldali híve szeretné. Kerüli a konfliktusokat, és inkább a konszenzust keresi - mondta róla Földesi, aki jó csapatjátékosnak tartja az elnököt. A gazdasági válság kezelését például ügyesen átadta a kongresszusnak, elvégre ők döntenek a pénzről, osztozzanak a felelősségben is. Bár köztudott, hogy a gazdaság ciklikusan működik, az utóbbi években mintha azzal senki sem számolt volna, hogy egyszer lejtmenetbe fordul. A rendszer olyan átláthatatlan, hogy a bankok egy része a mai napig nem tudja, mennyi a kinnlevősége. Ami viszont meglepő: az amerikai gazdasági életben ennek ellenére megmaradt a bizalom és az optimizmus. A rugalmasság és az újra való nyitottság kihúzhatja az országot a válságból. Ezek az értékek viszont Európára már jóval kevésbé jellemzőek - nyilatkozta lapunknak Földesi István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.