Putyin: kézi vezérléssel a gazdasági válság ellen

Kézi vezérléssel küzd a gazdasági krízis ellen az orosz kormányfő. Vlagyimir Putyin múlt heti látogatásán személyesen oldotta meg a Szentpétervártól kétszáz kilométerre fekvő Pikaljovo gondjait, miután a településen leállt a legfőbb munkaadóként működő három vállalat. Egy nappal azután, hogy a 22 ezer fős városnak ötezer munkahelyet adó három gyár leállása miatt munka nélkül maradt lakók útlezárással tüntettek, Putyin a helyszínre utazott, ahol látványosan megrótta a vállalatok tulajdonosait, amiért "önös céljaikat fontosabbnak tartották a közjónál". Másnap a 11 millió rubelre duzzadt fizetéselmaradások kifizetését is megkezdték a vállalatok Pikaljovóban, és megindult a hőerőműve is, amely nélkül a település már híján volt a meleg víznek is.

A Gyárosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetsége (RSZPP) vezetője, Alekszandr Sohin szerint a kormányzat beavatkozása a tüntetések hatására maga után vonhatja, hogy az ország más részein is a pikaljovói példát követve próbálják a munka nélkül maradók kikényszeríteni helyzetük rendezését. Kevéssé valószínű azonban, hogy Putyin kiutazásaival képes lesz az idén 10 százalék fölé kúszó munkanélküliséggel, a 16 százalékos inflációval és a költségvetés GDP-arányosan számított hét-kilenc százalékos hiányával megküzdeni.

Pikaljovo példája felveti a Putyin által még államfőként kiépített, tavaly óta kormányfőként működtetett hatalmi vertikum működési hatékonyságának a kérdését is, hiszen megmutatta, hogy az csak a kormányfő helyszínen bevetett személyes tekintélyével indítható be.

Jellemző az is, ahogy Putyin a válság kezelésekor nagy hangsúlyt fektetett az üzletemberek "önző hozzáállására", az "üzleti élet szociális érzékenységének hiányára", figyelmen kívül hagyva az alapvető gazdasági összefüggéseket.

- Nem akarok most jogi formulákkal foglalkozni, de ha nem fognak tudni megegyezni, megoldjuk önök nélkül - jelentette ki Putyin a vállalatok tulajdonosainak, jelezve, hogy státusuk nem annyira a jogi garanciákon, mint a kézi vezérelt állam belátásán múlik.

Putyinnak nem ez volt az első személyes akciója a gazdasági válság során: az üzleti szféra önállóságának ingatagsága mellett a Központi Bank függetlensége is esetlegessé vált, miután Putyin utasítására csökkentette fél százalékponttal a hitelkamatot. A kormány nem zárja ki, hogy a 12,5 százalékos hitel a jövőben 10 százalékosra is csökkenhet, abban bízva, hogy a kereskedelmi bankoktól a vállalatok így 13-15 százalékos kamattal juthatnak hitelhez, fellendítve ezzel a termelést.

A kormányfő a pikaljovóiakat biztatja
A kormányfő a pikaljovóiakat biztatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.