Obama Normandiában

A francia és az amerikai elnöki pár részvételével emlékeztek meg a normandiai partraszállás 65. évfordulójáról a franciaországi Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében, ahol több mint kilencezer hősi halált halt amerikai katona nyugszik.

A kilencezer meghívott, köztük kétszáz amerikai veterán részvételével rendezett ünnepség vendéglátója Barack Obama amerikai elnök és felesége volt. A szombati megemlékezésen részt vett Stephen Harper kanadai, Gordon Brown brit és Francois Fillon francia miniszterelnök is, valamint Károly herceg, aki II. Erzsébet angol királynőt képviselte - írta az MTI. Az 1944. június 6-i normandiai akció a történelem legnagyobb partraszállási művelete volt, hárommillió katona mozgósításával. A nyugati front megnyitása hozzájárult a náci Németország katonai öszszeomlásához.

A szövetséges erők katonáinak bátorsága megváltoztatta a huszadik századot - mondta beszédében Obama. Kiemelte: akkor még nem tudhattuk, hogy a huszadik századot meghatározó hatalmas fejlődés az Atlanti-óceán két partján, ezen az alig harminc négyzetkilométernyi partszakaszon lezajlott csatában dőlt el.

Nicolas Sarkozy francia elnök hazája nevében minden Normandiában harcolt katonára emlékezett. Barack Obamát egy olyan ország jelképének nevezte, amely a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért küzd.

Obama Normandiából Párizsba utazott, ahol feleségével és lányaival egy kisvendéglőben ünnepelt családi körben. Az amerikai nagykövetségen megszálló Obamáék vasárnap (szintén négyesben) a Pompidou Központ modern művészeti múzeumában tettek látogatást, majd az amerikai elnök hazautazott. Családja még máig Franciaországban marad.

Veteránok integetnek Obamának (az első sorban balra)
Veteránok integetnek Obamának (az első sorban balra)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.