Berlusconi diadalt álmodik, Noemivel és Kaka nélkül

Több mint ötvenmillió olasz két napon át szavaz: szombat délután háromtól vasárnap este tízig. A fiatal Noemivel való viszonya és Kakának a Milantól való távozása ellenére az előrejelzések biztosak a Silvio Berlusconi vezette kormánypárt győzelmében, a radikális jobb- és baloldal megerősödésével.

Lepedőnyi (54×78 cm) szavazólapon 79 párt között ikszelhetnek az olaszok, akiknek 54 százaléka belpolitikai megfontolások szerint voksol az EP-választáson. A közvélemény-kutatások a tavalyi olasz parlamenti megmérettetést jelentős többséggel nyerő kormánypárt (Pdl) jó szereplésének ismétlését jósolják. Silvio Berlusconi azonban ennél többre, elsöprő győzelemre vágyott az ellenzéki Demokraták (Pd) végleges megsemmisítésével és saját pártpozíciójának megerősítésével. Most viszont attól tart, megakad a 2008-as, a februári szardíniai tartományi választással folytatott sikersorozat, és a március végén a Nemzeti Szövetséggel (AN) való egyesüléssel megapárttá nőtt Pdl-ben megkérdőjeleződik egyeduralma.

A 40 százalék felettire tervezett diadal álmát a kormányfő magánéleti és bírósági ügye foszlathatja szét. Berlusconinak továbbra sem tisztázott az alig 18 éves nápolyi lányhoz, Noemi Letiziához fűződő viszonya, s kellemetlen epizód a szardíniai luxusvillájába állami repülővel vitt és toplessben fürdőző hölgyekről készült felvételek megjelenése, s felesége, Veronica válási szándéka is. A milánói bíróság ráadásul az EP-választásokra időzítve indokolta, miért ítélte négy és fél évre David Mills angol ügyvédet, akit Berlusconi 600 ezer dollárral vett rá hamis tanúzásra. A Lovag népszerűségét csökkentette az is, hogy a sztárlabdarúgó Kaka mégis távozik a Milan csapatától.

Előfordulhat, hogy a botrányok azonban épp az ellenzéknek ártanak - figyelmeztetnek a politikai elemzők. Arra emlékeztetnek, hogy a választások előtti támadások áldozatának szerepe korábban kivétel nélkül Berlusconinak kedvezett. A 25 százalékra becsült Pd csak néhány százalékot erősödhetne.

Nem így az Északi Liga, mely már a héten az északkeleti Veneto tartomány feletti uralmát hirdette. Jó eredményt vár az ellenzék balosabb szárnyát képviselő Antonio Di Pietro volt ügyész pártja, az Értékek Itáliája is (Idv). Kieshetnek viszont a Marco Panella vezette radikálisok, akik éhségsztrájkkal tiltakoztak, amiért szerintük a sajtó mellőzi a kis pártokat. Jól szerepelhettek volna a UDC kereszténydemokratái, amíg az elnök Pierferdinando Casini ki nem jelentette, hogy felesleges nőjelöltekre szavazni, a nők súlya nulla a római és a strasbourgi parlamentben is. Berlusconi egyébként csak felesége felháborodására húzta ki az EP-jelöltté avanzsált csinos tévés táncosnők nevét a Pd kezdeti listájáról. Az eredmények a részvételtől függnek - hangoztatták a 2004-ben 70 százalékos részvétel visszaesésétől félő pártok.

Az Északi Ligás Bossi és Berlusconi
Az Északi Ligás Bossi és Berlusconi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.