Uniós paktum a guantánamói foglyokról

Megállapodtak tegnap Luxembourgban az EU belügyi tárcavezetői a guantánamói foglyok átvételével kapcsolatos átfogó információcseréről. Az USA ez év végéig fel kívánja számolni a Kuba szigetén található amerikai fogolytábort, ahol mintegy 240 embert őriznek. Közülük többeket nem akarnak hazaküldeni, mert ott kínzás várna rájuk. Washington azt kéri, hogy ilyen személyeket vegyenek át az európaiak.

Egyes uniós országok - Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Belgium - hajlandók befogadni "guantánamóiakat", de több tagállam elutasítja ezt, mint a csehek vagy az osztrákok. A schengeni övezeten belül azonban mindenki szabadon átjárhat a határokon.

Az a tagállam, amelyik befogad egy vagy több "guantánamóit", köteles tekintettel lenni a többi tagállam belbiztonságára - állapodtak meg a belügyminiszterek. Ez bizonyos időbeli és területi mozgáskorlátozás előírását is jelentheti az érintettek, bár a személyi okmányokba bejegyzendő korlátozás az esetleges határátlépéskor Schengen miatt gyakorlatilag nem lesz érvényesíthető, legfeljebb csak a bárhol elképzelhető rendőri ellenőrzés során.

A mostani megállapodás arról szól, hogy befogadás esetén a befogadó európai állam megosztja a többi uniós állammal a szóban forgó személlyel kapcsolatos összes érdemi információt, amelyeket az Egyesült Államoktól kapott. Maga a befogadás azonban csak Washington, illetve az egyes EU-tagországok kétoldalú megállapodásain alapulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.