Neutronkutató: a svédek győzelmet kiáltanak

Félrevezeti a nyilvánosságot Svédország, mert nem született még döntés az Európai Neutronkutató Központ (ESS) több mint egymilliárd eurós beruházásának helyszínéről - figyelmeztet Magyarország. A svéd pályázat honlapján megjelent hír szerint Lund adhat otthont az ESS-nek.

A csillebérci kutatóreaktor az egyetlen olyan magyar tudományos berendezés, amely európai szemmel is korszerűnek számít. Magyarország a közelmúltban jelezte, hogy szívesen megépítene Szegeden, esetleg Pécsen egy európai kutatási célokat szolgáló szuperlézert, illetve Debrecenben egy neutronforrást. Utóbbi egymilliárd eurós fejlesztés lenne, amelyet Debrecen mellett a spanyol Bilbao és a svéd Lund is örömmel megépítene. A magyar jelentkezés ötlete már 2004-ben felmerült, de sokáig semmi nem történt, ám közben a vetélytársak nagy energiákat fordítottak céljaik elérésére.

A svédek a napokban tették közzé, hogy az európai kutatási miniszterek informális tanácskozását követő vacsorán megszületett a döntés: a svédországi Lundban épülhet meg a világ egyik legnagyobb tudományos beruházása, az ESS (European Spallation Source - Európai Neutronkutató Központ). Az ESS magyar nemzeti tanács szerint az európai játékszabályok felrúgásával a versenytársak, Bilbao és Debrecen lejáratását szolgálja a svéd közlemény. A magyarok arra kérik az EU-tagállamokat és a cseh soros elnökséget, hogy biztosítsák az átlátható, az unió értékrendjének megfelelő döntéshozatalt.

A magyar nemzeti tanács elnökségének tegnapi nyilatkozata szerint a helyszínről szóló döntés legkorábban a tagállamok kutatás-fejlesztési minisztereinek június végi tanácsülésen születhet meg. Aki ezzel ellentéteset állít, vagy eldőlt versenyről beszél, szándékosan félrevezeti a nyilvánosságot, és tisztességtelen versenyelőnyre kíván szert tenni. Herczog Edit EP-képviselő, a nemzeti tanács elnöke úgy látja: ha csak az unió vezető államai szavazhatnának a helyszínekről, az is elképzelhető, hogy semmi sem épülne az Elbától keletre - márpedig ez ellentétes az uniós elvekkel.

A magyar nemzeti tanács felháborítónak tarja és visszautasítja, különösen a június 7-i EP-választások előtt, hogy bárki azt sugallja: az EU egy kávé mellett dönt a teljes gazdasági térség versenyképességét évtizedekre meghatározó, egymilliárdos beruházás sorsáról. Herczog Edit lapunknak azt mondta, példaértékű, hogy ebben az ügyben a nemzeti egységet semmi sem befolyásolta; minden hazai politikai erő a tudományos fejlesztés mellé állt.

Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára mindenesetre borúlátó nyilatkozatot tett az MTI-nek. Szerinte az egyre ádázabb svéd-spanyol küzdelemben Magyarországnak valószínűleg nem lesz esélye arra, hogy a versengésből egyedüli nyertesként kerüljön ki, egyebek közt a finanszírozással kapcsolatos nehézségek miatt. Spanyolország már a teljes anyagi fedezetet vállalná, Svédországnál ez még nem tűnik teljesen biztosítottnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.