Lukasenko megneheztelt Moszkvára

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a hét végén gyakorlatilag bejelentette, hogy Minszk szakított Moszkvával, amellyel még a múlt héten is a közös szövetségi állam létrehozásán fáradozott, így kitűzték 2011. július 1-jére az egységes orosz-kazah-fehérorosz vámterület létrehozásának határidejét. Lukasenko elnök viszont most felhívta a kormányát, hogy a világ más tájain keresse a kapcsolatok építését.

Az fordulat oka alighanem abban keresendő, hogy Moszkva nem akarja rendelkezésére bocsátani a soron következő, félmilliárd dolláros hitelt, de ha mégis, akkor rubelben, ez pedig Minszknek nem felel meg. Lukasenko nyilvánosan azon sértődhetett meg, hogy Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter összeomlást jósolt a fehérorosz gazdaságnak.

Lukasenko és Medvegyev Zavidovóban, az idén márciusban
Lukasenko és Medvegyev Zavidovóban, az idén márciusban

A Kommerszant című orosz lap hétfőn úgy vélte: amennyiben a gazdasági konfliktus tovább mélyül, most első ízben hatással lehet a két ország közötti katonai-politikai együttműködésre is.

Lukasenko politikai következményekkel fenyegetőzött, de csak Kazahsztánt nevezte meg, amely Oroszország helyére léphet. A Nyugatot nem említette.

Pedig az Európai Unió több látványos gesztust is tett Minszknek az utóbbi időben: Fehéroroszország is részese az EU Keleti partnerség programjának, és az Európa Tanács közgyűlésében helyreállították 1997-ben megvont meghívotti státusát. A Kommerszant szerint azonban gazdasági haszonra ebből nemigen lehet számítani: a Keleti partnerség az összes érintett államnak mintegy 600 millió eurót irányoz elő három év alatt, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szakértők szerint csak jelentős gazdasági reform esetén nyújtana hitelt Minszknek, és még akkor is csak jóval kevesebbet a kért hétmilliárd dollárnál.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap úgy vélte, Lukasenko az EU-ra számítva adja a sértődöttet, amiért Moszkvától nem kapta meg a kért hitelt. Jelen esetben azonban az elmélet nem állja ki a gyakorlati próbát, mert az EU aligha segíti ki saját pénzszűkében Minszket. Ezúttal Lukasenkónak nincs elég jó lapja a sikeres blöffhöz - írta a lap. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.