Új átkelők nyílnak a szerb határon

Magyarország rendkívül fontos szomszédja Szerbiának - jelentette ki tegnap Belgrádban Vuk Jeremic szerb külügyminiszter, miután találkozott magyar kollégájával, Balázs Péterrel. A magyar külügyminiszter a júniusra tervezett magyar-szerb kormányfői tárgyalás előkészítése céljából érkezett Belgrádba, és látogatást tett a Vajdaságban is.

Balázs Péter a napirenden levő kérdések között említette új határátkelők megnyitását, például az Ásotthalom és Bácsszőllős (Backi Vinogradi) közöttiét, illetve Budapest és Belgrád közvetlen légi összeköttetésének helyreállítását. Balázs szerint Magyarország és Szerbia között jószomszédi a kapcsolat, ami nem azt jelenti, hogy problémamentes a viszonyuk.

Az egynapos hivatalos látogatáson Szerbiában tartózkodó Balázs Péter magyar külügyminiszter és szerb partnere, Vuk Jeremic találkozójukat követően közös sajtóértekezleten vesznek részt
Az egynapos hivatalos látogatáson Szerbiában tartózkodó Balázs Péter magyar külügyminiszter és szerb partnere, Vuk Jeremic találkozójukat követően közös sajtóértekezleten vesznek részt

A két miniszter szavaiból kiderült, hogy Koszovó függetlenségének elismerése jelenti az egyetlen komoly nézetkülönbséget Budapest és Belgrád között. Vuk Jeremic szerint a volt szerb tartomány önállóságának egyoldalú kikiáltása a nemzetközi jog megsértése. Balázs Péter ehhez annyit fűzött hozzá, hogy Magyarország az EU tagjainak többségével együtt elismerte Koszovó függetlenségét, de más lépést e téren nem tett. Nagyon reméljük, hogy ez az ügy egyrészt az EU-ban nyugvópontra jut, másrészt nem terheli majd a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatokat - jelentette ki a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.