Négynapos tévéshow Chávezzel

Négyrészes, négy napon át tartó telenovellaként konferálta fel Hugo Chávez venezuelai elnök az Alo Presidente műsora jubileumi, tizedik évfordulós adását. Csütörtökön az olajgazdag Zulia tartományból, egy új áramtermelő erőmű helyszínéről kezdte meg "a telenovellát", és mint ígérte, az élő adás kisebb "kényszerű megszakításokkal" vasárnap estig tart majd.

A monstre adás kezdéseként Chávez az energiabiztonság fokozásának fontosságát hangsúlyozta, ám egyebek között szexuális felvilágosítási tanácsokat is adott fiataloknak, s beszélt arról, milyen erőfeszítésekkel ad le túlsúlyából, amit felszedett azóta, hogy 1999-ben beiktatták Venezuela elnökének. Majd idézett "tanítómestere", Fidel Castro hozzá írt nyilvános (a Granmában is közzétett) leveléből, amelyben a 82 éves volt kubai vezető gratulál az Alo Presidente műsorhoz, amely "oly hatásos kommunikációs eszközzé vált" a nép nevelésében, politikai meggyőzésében az imperializmus és a helyi oligarchia médiahatalmának ellensúlyozására.

Chávez megemlítette Castro leveléből, hogy a 330 adást megért műsor - amelyet élőben vasárnap délelőttönként az állami rádióban és televízióban is sugároznak - a tíz év alatt 1536 órát, tehát 64 teljes napot töltött ki. Az Alo Presidente nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bolívari forradalom győzelemre áll az eszmék csatájában - írta a volt kubai államfő.

Hugo Chávez kétségtelenül nagy kommunikátor, showman: ezt az adást gyakran használta fel fontos, így államosítási, földosztási bejelentésekre, a forradalom lépéseinek magyarázására, avagy a Bush-kormány, illetve a helyi ellenzék elleni kirohanásokra. Nem hiányoztak kelléktárából a sértő jelzők, a szellemes kiszólások, sőt az idő kitöltésére dalra is fakadt. A leghosszabb adás eddig 8 órán át tartott, most lehet, hogy új rekord születik a négy "telenovella" valamelyik adásakor.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az eszmék csatájában azonban más eszközöket is bevetett. Néhány éve az ország lakossága egy részének tiltakozása közepette nem volt hajlandó meghosszabbítani a legnépszerűbb, ám ellenzéki magántelevízió engedélyét. Jelenleg is súrlódások vannak a hatalom és a magánkézben lévő Globovision TV között. A két hagyományos országos napilap, az El Universal és az El Nacional ugyan idővel visszavett ellenzéki hangneméből, de továbbra sem Chávez-párti.

A jubileumi hangulatba zavaró kritikaként csengett Mario Vargas Llosa perui írónak egy caracasi nemzetközi konferencián mondott csütörtöki beszéde. Szerinte Venezuela "második Kubává válhat Latin-Amerikában". - Nem szeretnénk, ha Hugo Chávez kormánya az országot totalitárius kommunista társadalommá változtatná - mondta. Hozzátette: Venezuela azért még nem az, hiszen a szabadságról és a demokráciáról a mostani találkozót számos külföldi részvevővel még meg lehetett tartani. Egyébként Vargas Llosát és történész fiát érkezésükkor, útlevelüket visszatartva, másfél órára feltartóztatták a hatóság emberei a főváros repülőterén.

Chávez az Alo Presidente adásában. Nem vádolják
Chávez az Alo Presidente adásában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.