Fontmilliókba kerülnek a visszavonuló képviselők

Tucatnál több "saját halottja" van a The Daily Telegraph cikksorozatának. A brit közvéleményt felbőszíti, hogy a következő választáson már nem induló képviselők - különféle kedvezmények formájában - fejenként 150 ezer fontos kártérítést kapnak.

A 646 westminsteri alsóházi képviselő közül már több mint kétszáznak a költségelszámolásába tekintett be a The Daily Telegraph című napilap. A botrány kitörése után három héttel egy tucat politikai pálya tört ketté, és további lemondások is várhatók. Az első számú áldozat változatlanul Michael Martin házelnök, akinek a lelkén mindenekelőtt az elszámolási turpisságokról szóló információk titkosítására irányuló kísérletek száradnak.

Különösen figyelemreméltó egy feltörekvő konzervatív képviselő házaspár, Andrew MacKay és Julie Kirkbride bukása. A választókerületeik által szabályosan kitaszított politikusok nem pusztán a második otthonukkal manipuláltak, hanem Kirkbride saját testvérei foglalkoztatásával és a sztori magát mentegető kommunikációjával is magára haragította a választókat.

A duó - mint a már júniusban távozó házelnököt kivéve az összes többi érintett - a jövő évben esedékes választás előtt, a parlament feloszlatásakor mond le mandátumáról. Ez azt jelenti, hogy hozzájutnak a rendkívül előnyös képviselői kompenzációs csomaghoz, amivel kivívják a nép haragját. Az 55-64 év közötti honatyák, legalább tizenöt évi szolgálat esetén, egy teljes évi fizetésnek (64 766 font) megfelelő végkielégítést kapnak, amelyhez egyéb kedvezmények is járulnak. A "normális" életbe való visszatérést megkönnyítő kompenzáció fejenként 150 ezer fontra, a brit éves átlagfizetés hatszorosára rúg.

A The Daily Telegraph szerint a képviselők tetemes bánatpénzhez jutásának lehetősége nyomást gyakorolhat Gordon Brown kormányfőre, hogy hozza előre a választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.