Az erdélyi magyar összefogás a tét

Reális célkitűzésnek tartják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői, hogy a szervezet nevében benyújtott - az erdélyi magyar összefogást tükröző - EP-jelöltlista első három helyezettje helyet szerezzen az Európai Parlamentben (EP). Kelemen Hunor szerint ezt támasztja alá az a felmérés is, amely szerint az erdélyi magyarság körében jóval alacsonyabb az euroszkepticizmus, mint a román többségben. - Az erős Kárpát-medencei magyar képviselet megteremtése annál is inkább fontos, mivel az elmúlt években bizonyosságot nyert: a kisebbségjogi kérdések csupán azóta kerültek napirendre Európában, amióta magyar képviselők vannak Brüsszelben - fogalmazott az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az RMDSZ-szel összefogó, Tőkés László püspök által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) azonban abban reménykedik, hogy amennyiben sikerül az erdélyi magyarokat a románságnál nagyobb arányban mozgósítani, az "összefogás listájára" leadott voksok révén négy képviselői helyet szerezhetnek.

Markó Béla meglátása szerint az összefogás fontosságát bizonyítja a román kormány "meggondolatlan és súlyosan magyarellenes intézkedése", amellyel egyik pillanatról a másikra tömegesen bocsátotta el a megyei kormányzati intézmények magyar vezetőit. - A román politika részéről ma nagy ütések érik a magyarságot, mi arra kértük a magyar kormányt és a magyar parlamenti pártokat, hogy nagyon élesen vessék fel ezt a súlyosan jogsértő kérdést a kétoldalú kapcsolatokban és a nemzetközi fórumokon - mondta az RMDSZ elnöke. Bár a kampányban mind az RMDSZ, mind pedig az EMNT mindent elkövetett annak bizonyítása érdekében, hogy az összefogás valós út lehet az erdélyi magyarság számára, a felvidéki ellentétek és a magyarországi fanyalgás jelentősen csökkentheti az erdélyi magyar eredményt.

Egyébként a székelyföldi megyékben a menesztett magyar intézményvezetők aránya eléri a 90 százalékot, amire példa még a Ceaucescu-érában sem volt. A kirúgott személyek megalázva érzik magukat, hiszen Emil Boc kormányfő többször is elmondta, hogy csak a szakmailag inkompetens személyeket menesztik. Bebizonyosodott azonban - és ezt a koalíciós pártok nyíltan el is ismerték -, hogy a leváltások politikai kritériumok, nem szakmai szempontok alapján történtek.

Az RMDSZ június 3-ra Marosvásárhelyre újabb tiltakozó nagygyűlést szervez. Ez jó alkalomnak ígérkezik arra is, hogy a magyar szavazókat ismételten figyelmeztessék az urnák előtt történő megjelenés fontosságára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.