Az amerikai jobboldal "fordított rasszistát" lát a főbírójelöltben

Kemény meghallgatásra számíthat júliusban Sonia Sotomayor, akit Barack Obama e héten jelölt az amerikai legfelsőbb bíróság új tagjának. Az 54 éves bírónővel kapcsolatban még a demokraták támogatói körében is merültek fel kétségek, a jobboldal viszont különösen élesen támadja a spanyol ajkú jogászt. Sotomayor a legfőbb bírói fórum első "latin" tagja lenne.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője a "balról" bírálókat nyugtatgatta, amikor kifejtette: biztos benne, hogy a jelölt magáénak vallja az abortuszhoz való jogot csaknem négy évtizede biztosító legfelsőbb bírósági döntés érveit. De az abortusz még az egyszerűbb probléma - bár a nyári meghallgatáson várhatóan Sotomayor katolikus vallásával is összefüggésbe hozzák majd. A jobboldali kommentárok eközben túlságosan is elkötelezett etnikai harcosként állítják be a bírónőt. A CNN hírcsatornán a "spanyolfaló" Lou Dobbs is úgy vélte a jelölésről: "kristálytiszta cinkosság ez a spanyol ajkúakkal, tudják, megint ki lehet pipálni így egy kisebbséget". Aligha véletlen, hogy Sotomayor mintegy négyezer eddigi ítélete közül az került most górcső alá, amelyben jóváhagyta, hogy a Connecticut állambeli New Haven városa törölje egy tűzoltótiszti teljesítményértékelés eredményeit, mivel hiába felelt meg azon 27 afroamerikai hadnagy is, egyiküket sem léptették elő századossá, csak 17 fehér, illetve 2 spanyol ajkú társukat. Elvakult etnikai aktivistát látnak Sotomayor bírálói abban is, hogy korábban részt vett a Puerto Ricó-i jogvédő szolgálat a New York-i rendőrséggel szemben indított megkülönböztetésellenes perében.

A bírónő minden bizonnyal a liberálisok négyes csoportját erősíti majd a kilenc legfőbb taláros között. A mostani kényes egyensúly - a konzervatívok is négyen vannak, a mérleg nyelvét egy centrista bíró jelenti - viszont nem feltétlenül változna a kinevezésével, tekintve hogy az üresedés oka az egyik liberális nyugdíjba vonulása. A jelöltek kiválogatásánál azonban láthatóan szempont volt, hogy női jogászok kerüljenek az előtérbe. Afroamerikai főbíró 1967 óta folyamatosan tag. A további kisebbségek beemelése azonban Sotomayortól függetlenül igen kényes kérdés.

Sonia Sotomayor
Sonia Sotomayor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.