Már Oroszország is pártolja a szigorú szankciókat

Már Oroszország is hajlik arra, hogy szankciókat is tartalmazzon az a tervezett ENSZ BT-határozat, amely elítéli Észak-Koreát hétfői, kísérleti atombomba-robbantásáért. Az ENSZ-ben Oroszországot képviselő Vitalij Csurkin szavai elmozdulást jelentenek Moszkva álláspontjában, miután az orosz fél kedden még finomabb hangú nyilatkozatot szorgalmazott Phenjannal szemben.

A kemény határozatot követelő Washington és Moszkva véleménye gyorsan közelít egymáshoz: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov szerdai telefonbeszélgetésében már egyhangúan a három évvel korábbi, 1718-as ENSZ BT-határozat megsértésének minősítve ítélte el Phenjan akcióját. Moszkva már kedden lemondta a hét végére tervezett kormányközi találkozót Észak-Koreával.

Lavrov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határozatnak a hatoldalú tárgyalások felújítását kell elősegítenie. Phenjan még április közepén mondta fel az orosz-amerikai-kínai-dél-koreai-japán részvétellel zajló fórummal való együttműködését, miután az ENSZ BT nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát, amiért rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal folytatott gyakorlatokat.

Oroszország - amelynek Észak-Koreával húsz kilométeres szárazföldi határszakasza van - kiemelten kezeli a térségben kialakult helyzetet. Az orosz vezérkar nem tervezi erőinek átcsoportosítását, de jelentést kért a külső elhárítástól, valamint az orosz légi-, tengeri és szárazföldi erőktől a határ menti helyzetről Phenjan szerdai nyilatkozatai nyomán. Ezek szerint a távol-keleti rezsim nem tekinti érvényesnek a maga számára az Észak- és Dél-Korea közötti 1950-53-as háborút lezáró megállapodásokat, valamint háborút is kész indítani, ha Dél-Korea csatlakozik a tömegpusztító fegyverek korlátozását célzó (PSI) nemzetközi megállapodáshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.