Távirati stílusban

Fico bírálta Orbánt és Csákyt

Szlovákia számára súlyos veszélyt és gondot jelent Orbán Viktor és Csáky Pál múlt szombati, esztergomi beszéde, amelyek ellen diplomáciai úton fogunk tiltakozni - jelentett ki tegnap Kassán Robert Fico. A szlovák kormányfőt leginkább az háborította fel, hogy mindkét politikus a Kárpát-medencét egységként, valamiféle államként értelmezte, amelyet Brüsszelben képviselni óhajtanak. Feltette a kérdést: a Magyar Koalíció Pártjának jelöltjei Szlovákia vagy Magyarország érdekeit óhajtják-e képviselni az Európai Parlamentben. Felszólította Csákyt és Orbánt, hogy hagyjanak fel az indulatok szításával. Orbán Viktor múlt szombaton a Mária Valéria híd lábánál tartott, a Fidesz és az MKP közös kampányrendezvényén hangoztatta, hogy az EP-választásoknak Kárpát- medencei tétje van, mert a magyar ügyek brüsszeli képviselete attól függ, hogy a magyarságnak milyen súlya lesz Brüsszelben és Strasbourgban. (Sz. J. P.)

Zágráb nem enged a határvitában

Horvátország nem tesz újabb engedményeket határvitájában Szlovéniával. Ivo Sanader kormányfő tegnap leszögezte: Zágráb tartja magát ahhoz a javaslathoz, amelyet Olli Rehn, az EU bővítési biztosa terjesztett elő a múlt hónap végén, abból Horvátország már nem fog engedni. Szlovénia azonban e tervezetet elfogadhatatlannak ítélte jelenlegi formájában és módosításokat kért. A kulcskérdés az, lehet-e Szlovéniának szabad tengeri kijárata, vagy Horvátország és Olaszország tengeri határa összeér partjai előtt. (MTI)

Ellenzéki győzelem Mongóliában

Az ellenzéki Demokrata Párt jelöltje, Cahiagín Elbegdorzs volt miniszterelnök nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztást Mongóliában. Nambarín Enhbajar leköszönő elnök, a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt politikusa elismerte a vereségét. Ez volt az első választás Mongóliában azóta, hogy a 2008-as parlamenti választásokat követően súlyos, öt halálos áldozattal járó zavargások törtek ki. Az ellenzék ugyanis csalással vádolta a kormánypártokat. A külföldi befektetők azt remélik, hogy az új elnök megkönnyíti majd az ázsiai ország hatalmas ásványkincseinek a kiaknázását. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.