Kiteszik a székelyföldi magyar vezetőket

Tüntettek Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában sok ezren a kormánynak alárendelt intézmények magyar vezetőinek leváltása ellen, ám az igazgatók politikai menesztése folytatódik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei szervezetétől lapunk megtudta, hogy a megye 17 magyar leváltott intézményvezetőjéből mindössze kettőnek sikerült versenyvizsgával megmaradnia beosztásában. Hasonló a helyzet Kovászna megyében is, ahol a megyei RMDSZ szerint a 18 igazgató közül mindössze hatan maradtak meg eddig tisztségükben, a többit vagy menesztették már, vagy pedig éppen felmondási idejüket töltik.

Tischler Ferenc, a Kovászna megyei Ifjúsági Igazgatóság volt igazgatójának menesztése ellen a múlt hét kedden a helyi magyar fiatalok spontán tüntetést szerveztek. Tischler Ferenc a Népszabadságnak hétfőn elmondta: az intézményvezetők menesztéséről szóló sürgősségi kormányrendelet elfogadása után, már április végén értesítették felmentéséről. A megüresedett helyre versenyvizsgát hirdettek, erre múlt csütörtökön került sor, de hogy - Tischler Ferenc szerint - az eredményt megtámadni ne lehessen, csak szóbeli vizsgára került sor. A vizsgát végül a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) által támogatott Grosu Ciprian nyerte meg. Tischler menesztéséről a helyi hatóságok azonban már a vizsga előtt nyíltan, a sajtóban elmondták: azért kell mennie, mert nem D-LP-s. Tischlert nem sikerült teljes mértékben félreállítaniuk, a vizsga eredményére hivatkozva felajánlották neki az aligazgatói tisztséget. Ő ezt csak feltételekkel fogadná el: ha folytathatja a programokat, amelyek menesztésével veszélybe kerültek.

Dr. Tar Gyöngyi belgyógyász főorvos a Hargita megyei Egészségügyi Igazgatóságot vezette leváltásáig. Lapunk kérdése nem lepte meg, azonnal elmondta: menesztésének oka kezdettől fogva egyértelmű volt. - Struja Constantin prefektus "segítő szándékkal" közölte velem: el se menjek a versenyvizsgára, mert úgysem fog sikerülni, ugyanis nem vagyok tagja egyik kormánypártnak sem - mesélte a főorvos, akinek a helyére a "versenyvizsga" nyomán Braic Emilia, a Szociáldemokrata Párt (SZDP), tehát a másik kormánypárt támogatottja került.

Tar főorvos megalázva érzi magát. Emil Boc kormányfő kijelentésére utal, aki több ízben leszögezte: csak a szakmailag alkalmatlan intézményvezetőket menesztik. - A legsötétebb módszerrel véghezvitt leváltásom a szakmai méltóságomat sérti, hiszen miközben nyilvánosan elmarasztaltak, magánbeszélgetésekben megdicsértek - fogalmazott. Megalázónak tartja azt is, hogy miután két szakorvosi, plusz főorvosi szakvizsgával rendelkezik, mindössze tanácsadói helyet ajánlottak fel neki egykori hivatalában. Eközben pedig a prefektus felkérte, nehogy elmenjen a megyéből, mert ott szaktudására szükség van.

Mivel igazgatói állását annak idején versenyvizsgával nyerte el, s mivel közalkalmazott volt, munkaadóját a közigazgatási bíróságon perbe hívta. Persze, annak is tudatában van, hogy akik a magyar vezetők eltávolítását kiagyalták, azoknak a befolyása esetleg a bírókra is kiterjedhet. Ha Tischler Ferenc még valamennyire reménykedik, Tar doktornő már nem.

Az RMDSZ az intézményvezetők brutális eltávolítása okán az európai fórumokhoz fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.