Halálos szikh szektaellentétek

Egészen Indiáig értek el a bécsi szikh szentélyben vasárnap történt lövöldözés és az azt követő, kis híján vérfürdőbe torkolló tömegverekedés "hullámai". A szubkontinens északi részén lévő Pandzsáb tartományban súlyos zavargások törtek ki, miután hírét vették, hogy az osztrák főváros egyik külső részén fekvő templomban prédikáló gurukra pisztollyal és kardokkal felfegyverzett férfiak törtek rá.

A bécsi támadás következtében az Indiából érkezett szikh guruk egyike életét vesztette, további húsz személy, köztük két támadó súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket szenvedett. Pandzsáb több részén kardokkal, botokkal felfegyverkezett tömegek vonultak az utcákra. A megölt guru feldühödött hívei összecsaptak a rendőrökkel is, a zavargásokban legalább ketten meghaltak.

Az ausztriai incidens hátterében a hatóságok a szikh közösségeket mélyen megosztó vallási ellentéteket gyanítják. A Bécsben életét vesztő Sant Rama Anand az alsóbb és lenézett kasztokhoz tartozó hívek körében népszerű. Az 57 éves prédikátor mindig is szót emelt az egymilliárd lakosú Indiában máig áthághatatlan társadalmi különbségeket okozó kasztrendszer ellen - írták az osztrák lapok.

Sant Rama Anand és egy másik guru többször járt már a bécsi Pelzgasséban 2005 végén megnyitott gurdwarában, amelyet a háromezer fős ausztriai szikh közösség alacsonyabb és szegényebb kasztokhoz tartozó tagjai látogatnak. A Der Standard szerint az ide járó hívek többsége nem visel sem turbánt, sem szakállt - ellentétben azokkal a felsőbb kasztokkal, amelyek tagjai egy másik és előkelőbb bécsi imahelyen gyülekeznek. A vasárnapi támadók - akik a szertartás közben támadtak rá Rama Anandékra - szakállasok voltak és turbánt hordtak. A két guru korábbi bécsi prédikációi problémamentesen zajlottak, bár tanaik már akkor kiváltották a fanatikus radikálisok haragját.

A támadás idején a templomban mintegy háromszáz hívő tartózkodott. Egyesek pánikszerűen kimenekültek az utcára, mások viszont székekkel rontottak rá a késeikkel hadonászó, a gurukat megsebesítő hat támadóra. Több lövés is eldördült. A bécsi lapok szerint a tömegverekedés nyomán és a vérfoltok miatt a szentély belseje leginkább egy súlyos terrortámadás helyszínére emlékeztetett.

Az egyistenhívő szikh vallás jó ötszáz évvel ezelőtt alakult ki. A szikhek számát 25 millióra teszik, több mint húszmillió Indiában él. Az európai diaszpórában mintegy 900 ezer szikh él, a legnagyobb közösség a 750 ezres nagy-britanniai, de az utóbbi időben egyre több szikh vándorol be Olaszországba. A legtöbb szikh jellegzetes turbánt hord. Mint a Die Presse írta, szikheket korábban nem alkalmaztak Bécsben buszvezetőként, mert a turbánt nem voltak hajlandóak szolgálati sapkára cserélni, időközben a hatóságok megváltoztatták az egyenruha-viselési előírásokat, s turbánban is lehet buszt vezetni.

Egy személyvonat ég Pandzsábban, a szikhek közötti összecsapások következtében
Egy személyvonat ég Pandzsábban, a szikhek közötti összecsapások következtében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.