A Kreml újra felfedezte az arab világot

Libanoni látogatása után a szíriai elnökkel találkozott hétfőn az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov vizitje újabb jele annak, hogy Moszkva az elmúlt években ismét "felfedezte magának" a Közel-Keletet.

Az első látványos lépések egyike 2005-ben volt, amikor Oroszország az Iszlám Konferencia Szervezetének megfigyelőtagja lett. (Lavrov ebben a minőségben utazott pénteken Libanonba.) Ezután Szíriával elevenítette fel a szovjet időkben szoros kapcsolatait. Igaz, Bassár el-Aszad négy évvel ezelőtti, első moszkvai vizitje - a szíriai elnök azóta háromszor járt az országban - inkább csak Damaszkusznak hozott eredményeket, miután Moszkva lemondott a még a Szovjetunióval szemben - alapvetően fegyverimport révén - felhalmozódott 13,4 milliárd dolláros adósságának 70 százalékáról. Cserébe azonban csak visszafogottan kapott lendületet az újabb fegyverszállítás. A múlt héten kiderült, hogy nem valósul meg a MiG-31E vadászgépek leszállítása. (A félmilliárd dolláros ügyletet - sejtetik - részben Damaszkusz fizetési nehézségei, részben Izrael fenntartásai miatt függesztették fel.) Ugyanígy inkább hangzatos, semmint valós tervnek tűnik egyelőre a jelenleg az ukrajnai Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flotta áthelyezése a szíriai Tartuszba.

A leglátványosabb lépés azonban a térséget illetően az Egyesült Államok és az EU által is terrorista szervezetnek minősített Hamasz-delegáció moszkvai fogadása volt. A palesztin iszlamista szervezetet - korábbi választási győzelme után - az orosz külügyminiszter fogadta. Khaled Masal 2006 után egy évvel is az orosz fővárosban járt, a hét végén pedig Lavrov ismét tárgyalt a politikussal a damaszkuszi orosz nagykövetségen.

Az arab országok újrafelfedezése mellett Moszkva Izraellel is igyekszik jó viszonyt fenntartani, ennek jele a tavaly életbe lépett vízummentesség a két ország között. Bár az őszszel Moszkvában járt akkori izraeli kormányfő, Ehud Olmert nem kapott garanciát a közel-keleti orosz fegyverszállítás visszafogására, úgy tűnik, erre az orosz fél mégis hajlik rá. A szíriai szerződés felfüggesztésének időzítése összefüggésben állhat az izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman júniusban esedékes moszkvai látogatásával.

Lavrov egy emlékkönyvet ír alá Hariri meggyilkolt libanoni politikus képe előtt
Lavrov egy emlékkönyvet ír alá Hariri meggyilkolt libanoni politikus képe előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.