Fütyül az EU a francia kalózakcióra

Megtépázza az EU-intézmények tekintélyét, hogy az internetkalózok elleni küzdelemben a francia parlament a legújabb uniós jogszabállyal ellentétes törvényt fogadott el - és ezt büntetlenül megússza. Kínosan érinti az ügy a választásokra készülő Európai Parlamentet is.

"Éppen ez a bürokratikus hozzáállás árt Európa megítélésének!" - háborgott Guy Bono francia EP-képviselő, miután az Európai Bizottságnak egy szava sem volt arról: a párizsi nemzetgyűlés, majd a szenátus is elfogadott egy törvényt, amely fütyül az uniós játékszabályokra. Franciaországban ezentúl akár egy évre is felfüggeszthetik annak az internet-hozzáférését, aki - többszöri figyelmeztetés ellenére - illegálisan zenét vagy filmet tölt le a világhálóról. A szigorú szankcióról külön hatóság (Hadopi) dönthet.

Ám az Európai Parlament nemrég kiharcolta, hogy az internetkapcsolatot csak bírósági határozattal blokkolhassák a szolgáltatók, és ez került bele az EU új távközlési csomagjába is (a végleges jóváhagyás egyelőre késik). A strasbourgi-brüsszeli törvényhozás az alapvető emberi jogokra hivatkozott, és hangsúlyozta, hogy a világháló nélkül ma már aligha képzelhető el a szabad véleménynyilvánítás vagy az információszerzés.

"Feljelentette" hát a francia parlamentet az EP módosító indítványának szerzője, Guy Bono - de hiába: az uniós joganyag felett őrködő Európai Bizottságtól csupán vállvonogatást kapott. Az információs társadalomért felelős EU-biztos, Viviane Reding közölte, hogy szerinte a francia törvény és az Európai Parlament módosítása gond nélkül összeegyeztethető, és különben is, a párizsi nemzetgyűlés önálló döntéséről van szó. Bár beismerte, hogy nem ért egyet a franciák álláspontjával, mindjárt hozzáfűzte: "Nem minden illegális, amit politikailag nem szeretek."

Kapott hideget-meleget nemcsak Reding, hanem a főnöke, José Manuel Barroso európai bizottsági elnök is. A bírálók sejteni vélik, hogy az újraválasztásra törekvő Barrosot egyedül az érdekli: nehogy magára haragítsa Nicolas Sarkozy francia államfőt, aki a végén még nem támogatná a hosszabbítási szándékát. Mások azt feszegetik, valóban független-e a tagországoktól a "nemzetek felett álló" Európai Bizottság - na és vajon menynyit ér a demokratikusan megválasztott Európai Parlament szava?

"Christine figyel téged" - olvasható az új francia törvény ellen tiltakozók tábláján (célzás Christine Albanel kulturális miniszterre)
"Christine figyel téged" - olvasható az új francia törvény ellen tiltakozók tábláján (célzás Christine Albanel kulturális miniszterre)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.