Az USA felújítja a migrációs tárgyalásokat Kubával

Öt év szünet után az Egyesült Államok kész felújítani a tárgyalásokat Kubával a két ország közötti törvényes vándorlásról - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Ez Obama-kormány a Bush-korszakhoz képest újabb lépést tett a tárgyalások újrakezdésével az amerikai földrész egyetlen kommunista országa irányába. A lépést - csak úgy, mint a családlátogató kubai-amerikaiakra vonatkozó utazási és pénzátutalási korlátozások múlt havi feloldását - ezúttal is az Amerikai Államok Szervezete (OEA) soros értekezlete elé időzítették. A júniusi fórumon ugyanis Hillary Clinton külügyminiszter várhatóan ellenáll a latin-amerikai nyomásnak, hogy Havannát engedjék vissza a szervezetbe, viszont a migrációs egyeztetések újraindításával nem tűnik majd kérlelhetetlenül elutasítónak, mint az előző amerikai adminisztráció. Az USA az OEA költségvetésének háromötödét fizeti.

Az USA a Clinton-elnökség idején, a 90-es évek közepén kötött egyezményeket Kubával a törvényes vándorlásról, mégpedig az 1994-es nagy exodus nyomán, amikor tízezrek ültek "lélekvesztőkbe", hogy átkeljenek a Floridai-szoroson. A megállapodásokat nyomon követő egyeztetéseket 2003 közepén tartották meg utoljára; George W. Bush elnök a következő évben részben haszontalanságukra hivatkozva mondta fel őket, de egyúttal konkrét mulasztásokat hányt a Castro-rendszer szemére. Így azt is, hogy megtagadja a kiléptető vízumot azoktól, akik bebocsátást nyernek az Egyesült Államokba, a szigetországba viszszatérőket pedig zaklatja, a másként gondolkodókat megfigyeli. Az amerikai külügy mostani közleménye hangsúlyozza "mindkét oldal kötelezettségeinek megerősítését", de a szövegből az is világos: a tárgyalásoktól az USA a törvénytelen bevándorlás megfékezését várja.

Havannában egyelőre nem reagáltak hivatalosan a kezdeményezésre. Emigránsszervezetek üdvözölték azt, hogy a felmérések szerint a kubai-amerikaiak többsége támogatja a nyitást.

Befolyásos kubai-amerikai politikusok, így floridai republikánus képviselők, illetve Bob Menendez demokrata szenátor viszont ellenzik az újabb lépést, úgy vélekedve, hogy ezek indokolatlan engedmények. Szerintük az USA-nak nem kellene elköteleznie magát, amíg Raúl Castro nem hajt végre demokratikus reformokat, és nem engedi szabadon a politikai foglyokat.

"Havannai" nosztalgiakép készül Miamiban
"Havannai" nosztalgiakép készül Miamiban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.