A kurdok kérdése is hátráltatja a török EU-csatlakozást

Ankarai tartózkodásom idején a Hürrijet Daily News másfél oldalt szentelt Anatólia délkeleti, Merdin tartományának egyik kis falujában, Bilgében történt véres eseményeknek: egy esküvő 44 résztvevőjét, köztük asszonyokat, gyerekeket gyilkoltak meg. Az újságban megszólaltatott két idős, egyikük száz éven felüli aga (a feudális rendszerből maradt helyi békebíró) szerint ilyenre soha nem volt példa. Igaz, "rend utoljára Kemal Atatürk rendszere idején" volt. - Különösen azóta, hogy az állam fegyvert adott a vidéki őrség tagjainak, visszaverendő a kurd gerillák esetleges támadását, elszaporodtak az erőszakos cselekmények - állítják.

A Duyan-klán agája szerint az "újonnan jöttek", azaz négy évtizede betelepültek közti családi viszály áll a háttérben. A négy testvér először elűzte a földjéről a korábbi tulajdonost, majd most az egyik gyerekei kivégezték a másik három leszármazottait, nyilvánvalóan a föld és a halastó birtoklásáért. Egy nevét elhallgató rokon, akinek húgát és hat unokatestvérét ölték meg azon az éjszakán, elmondta: egyszer, még 1994-ben történt ilyen leszámolás, amely nyolc életet követelt. Ám a tettesek úgy álcázták a gyilkosságot, hogy a hatóságok a kurd gerillákat tették felelőssé. Lehet, hogy most is ez volt a terv, ám volt három túlélő, akik riasztották a rendőrséget.

Kurdellenes tüntető Isztambulban
Kurdellenes tüntető Isztambulban

A szegénység és a munkanélküliség a családok felét érinti Anatólia ezen elmaradott, Irakhoz, Iránhoz és Szíriához közeli részén. A kurd terroristák ellen felállított falusi (fegyveres) őrség állítólag majd félmillió embernek biztosít megélhetést. Az európai uniós tagságra pályázó török kormány alighanem tudatában van annak, hogy a megoldatlan kurd problémával hiába kopogtat az EU ajtaján. A kurdok számát 13-14 millióra teszik, ami Törökország teljes lakosságnak majd húsz százaléka. A mostani kormányfő, Tayyip Erdogan volt azonban az első, aki egyáltalán nyilvánosan elismerte a "kurd probléma" létezését.

Korábban az asszimiláció erőltetése volt a meghatározó. Leegyszerűsítve: az volt az álláspont, hogy "hegyi törökökről" van szó. Ezért az 1984 óta az önállóságért fegyvert is használó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait katonai erővel próbálták megsemmisíteni. A háború azóta becslések szerint mintegy 40 ezer, többségében kurd áldozatot követelt. A PKK iraki bázisai elleni rendszeres támadásokat illetően látható egyetértés van Ankara és Teherán között - Iránban is él mintegy négymilliós kurd kisebbség, és időként az iráni hadsereg is lövi a kurd fegyveresek iraki bázisait. Az Európai Unió maga is felvette a terrorszervezetek listájára a PKK-t. Ám közben sürgeti is Ankarát a kurdkérdés megoldására. (Az európai nagyvárosok törökországi betelepülői között is sok a kurd, akik időnként politikai megmozdulásokon állnak ki a PKK mellett.)

A brüsszeli elvárásoknak engedve az Erdogán-kormány utóbb bevezetett bizonyos reformokat, így kulturális és politikai jogokat adott a kurdoknak. Egyebek között beindítottak egy 24 órás kurd nyelvű televíziós adást az idén. A kurd nyelv használata viszont továbbra sem engedélyezett a bíróságon és a parlamentben, le is keverték az állami televíziós közvetítést, amikor egyik törvényhozójuk felszólalt - mondja Sebahat Tuncel, a Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) képviselője, akivel az ankarai parlamentben találkoztam egy európai újságírócsoport tagjaként. A 34 éves hölgy a nők és egyben az emberi jogok aktivistája, a DTP egyik alapító tagja. Több alkalommal is megjárta a börtönt, mert azzal vádolták, hogy kapcsolatot tart a PKK fegyveres szervezettel. A 2007-es választásokon a börtönből indult a képviselői posztért, és az Isztambulban megtelepedett kurdok 93 ezer voksának köszönhetően bekerült a parlamentbe, így kiengedték.

A DTP a kurdok egyetlen legális pártja, amely egy évtized után a szavazatok 5,8 százalékával bejutott a törvényhozásba. Tuncel említi, hogy április közepén az Erdogan-kormány utasítására a rendőrség mintegy ötven kurd politikust és aktivistát vett őrizetbe a PKK-val való kapcsolattartásra hivatkozva, kilenc városban. Szerinte ez volt a megfélemlítő válasz arra, hogy a DTP igen jól szerepelt az idén márciusi helyhatósági választásokon. Az önálló kurd államot követelő PKK alapítója, Abdullah Öcalan 1999 óta van börtönben, először halálra ítélték, majd büntetését életfogytiglanira változtatták. A börtönévek során Öcalan hangot váltott, és a kurd kérdés békés megoldásának szószólója lett. Szerinte a párbeszéd célja a törökök és a kurdok közti "demokratikus unió" létrehozása. Ám azért továbbra sem mondana le az elképzelt kurdisztáni demokratikus konföderációról, amely szabad határátjárással kiterjedne Törökország, Szíria, Irak és Irán többségében kurdok lakta területeire.

Ankara-Budapest, 2009. május

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.