Szakadás vagy egyezség elnapolva az MKP-ban

Nem sikerült elsimítani a belső ellentéteket a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja országos testületének hét végi ülésén. Az MKP parlamenti frakciójából néhány hete kilépett Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor a tanácskozás elején tizenegy pontos, közös javaslatot terjesztett elő, amelyben kérték, hogy több társukkal együtt a párton belül önálló platformot alapíthassanak.

- Ezzel a párton belüli döntési mechanizmusok demokratikus módszereit kívánjuk erősíteni. Szeretnénk elérni, hogy a kisebbségi véleményeket a többség azonnal ne söpörje le az asztalról, hanem vitassa meg, ütköztessük a nézeteket, s bizonyos mechanizmusok alapján szülessen meg a végleges határozat, amely így valóban az egységet kifejező dokumentum lesz - nyilatkozta lapunknak Bugár Béla.

Megkeresésünkre Csáky Pál elnök rámutatott, hogy a Magyar Koalíció Pártjában évekkel ezelőtt már működtek platformok, amelyek éppen elődje, vagyis Bugár Béla elnöksége idején szűntek meg.

- Elvben nincs kizárva, hogy visszatérünk ehhez a gyakorlathoz, de akkor nemcsak ők, hanem mások is létrehozhatnának platformokat - nyilvánvalóan ideológiai alapon. A belső ellenzéket ezzel a módszerrel nem lehet intézményesíteni - közölte megkeresésünkre a pártelnök.

A tanácskozáson döntés született arról, hogy az MKP júniusban visszatér az ügyre. A párt elhatározta azt is: erősíti regionális jellegét, s az őszi megyei választásokra a dél-szlovákiai térségek gazdasági, szociális igényeit felvállaló programot készít.

Végül a jelenlevők néhány ellenszavazattal és tartózkodással felhívást fogadtak el, amelyben felkérik a függetlenekhez átült három volt képviselőjüket, hogy térjenek vissza a frakcióba, és a szlovákiai magyarság lehető legerősebb európai parlamenti képviseletének elérése érdekében hatékonyan kapcsolódjanak be az MKP kampányába. Bugár és két társa egy hónappal ezelőtt lépett ki az MKP parlamenti frakciójából. Állításuk szerint így tiltakoztak a jelenlegi pártvezetés módszerei ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.