Címkéztek, mobiloztak

Kampányüzemmódba kapcsoltak az EP-képviselők, akik azt állítják magukról: a mindennapi életet befolyásoló döntéseket hoznak. Ismerjük el, néha tényleg ezt teszik. S hogy pontosan mire is gondolhattak?

Szigorították az élelmiszer-címkézést. Alacsony zsírtartalmú, koleszterincsökkentő, rostokban gazdag: akármire ma már nem lehet ráírni az efféle vevőcsábító szavakat. Az Európai Parlament által is jóváhagyott jogszabály pontos határértékekhez köti e kifejezések használatát, és ezzel a becsapós élelmiszercímkéket igyekszik eltüntetni az üzletekből. Alacsony zsírtartalmúnak elkeresztelni például csak azt a terméket lehet, amely (szilárd termékeknél) legfeljebb három, illetve (folyadékoknál) másfél százaléknyi zsírt tartalmaz. Ha pedig a gyártó "csökkenti a vérnyomást" vagy "jót tesz a szívnek" típusú állításokat akar ráírni a csomagolásra, kellően megalapozott - akár külső laboratóriumok által kiállított - tanúsítványt kell felmutatnia.

Csökkentették a mobil barangolási (roaming-) díjakat. Minden külföldre utazónak jó hír a roamingrendelet, amelyre az Európai Parlament is rábólintott. A külföldön fogadott és kezdeményezett hívásokon túl a jogszabály immár az sms-ek és a mobil internetezés árát is megnyirbálja. Dióhéjban: a fogyasztók hazai szolgáltatói 2009 júliusától a kimenő hívásokért (áfa nélkül) legfeljebb 43 eurócentet, a bejövő hívásokért maximum 19 centet számlázhatnak ki.

Ugyanezek az összegek 2010 júliusától 39, illetve 15 centre csökkennek. Ha akarnak, a szolgáltatók szabadon egymás alá ígérhetnek: a barangolási díjakat nem rögzítették, csupán a felső határt szabták meg. A külföldre sms-t küldő ügyféltől ez év július elsejétől legfeljebb 11 eurócentet (áfa nélkül) kérhet a telefontársaság.

Vége a félrevezető repülőjegyáraknak. A hirdetésekben a valós repülőjegyárat kell feltüntetni, mindenféle adóval és illetékkel együtt - erre kötelezi a légitársaságokat a jogszabály, amelyet az EP is megszavazott. Mindez természetesen a fapados járatokra is vonatkozik. Miután az Európai Bizottság megvizsgálta a repülőjegyeket árusító internetes oldalak trükkjeit, Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi EU-biztos közölte: "Elfogadhatatlan, hogy az elektronikus úton repülőjegyet foglaló fogyasztók közül minden harmadikat megkárosítják, vagy félrevezetik és összezavarják." Hasonló tapasztalatokról számolt be Robert Evans brit euroképviselő: "Az utasok azt látják, hogy 99 pennyért hirdetik a jegyet, ám a végén 99 fontot fizetnek érte". Ez már (elvileg) a múlté.

Korlátozták a veszélyes vegyi anyagok használatát. Biztonságos anyagokból készül-e a sampon, a falfesték vagy éppen az autó műszerfala? Ezt igyekszik kideríteni a sokéves vita után - az Európai Parlament által is - elfogadott REACH-szabályozás. Regisztrációs eljárásnak vetik alá az EU-ban forgalmazott vegyi anyagok ezreit, hogy pontosan tudni lehessen, mit tartalmaznak, milyen hatásuk van a környezetre és az emberi szervezetre.

A legveszélyesebb dolgokat valamivel helyettesíteni kell. Az elbírálással és az engedélyezéssel a helsinki székhelyű Európai Vegyianyag-ügynökséget bízták meg. Volt miről vitatkozni: a vegyipar túlzott szigort és költségeket emlegetett, a környezetvédők még keményebb jogszabályt követeltek.

Hasznos oldalak

www.europarl.hu

www.europarl.europa.eu

www.elections2009.eu

www.euvonal.hu

Olcsóbb lett külföldön mobilozni: ebben az európai képviselők keze is benne van
Olcsóbb lett külföldön mobilozni: ebben az európai képviselők keze is benne van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.