Maradnak az orosz katonák

Öngyilkos merénylők végeztek két rendőrrel Csecsenföldön pénteken. Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban ez már a negyedik halálos áldozatot követelő akció azóta, hogy április közepén Moszkva feloldotta a tíz éve érvényben lévő - lényegében rendkívüli állapotot jelentő - terrorelhárító hadművelet-sorozatot.

A rendszer visszaállítása részlegesen azonban már a következő napokban megtörtént, így tovább tolódik az itt állomásozó szövetségi erők húszezer katonájának kivonása, amit az 1,2 millió fős köztársaság élén álló Ramzan Kadirov szorgalmazott volna. A 33 éves elnök szerint a megmaradt ellenálló gócok felszámolását már a helyi erők is biztosítani tudják.

A térség biztonsága azonban nem valósult meg: túl a pénteki robbanáson - nem messze a Groznij központjában álló belügyminisztériumtól - vidéken is célzott robbantások és lövöldözések szedik áldozataikat. A Memorial jogvédő szervezet szerint továbbra is magas az emberrablások aránya, az idén 34 főt raboltak el. Többségüket szabadon engedték, halállal két eset végződött, további két embernek pedig nyoma veszett.

Később vonulnak ki az oroszok Groznijból
Később vonulnak ki az oroszok Groznijból

Az orosz erők kivonása esetén Kadirov szabad kezet kapna a térségben, ám Moszkva visszafogott bizalmatlansággal kezeli szövetségesét, akivel a sajtó több gyilkosságot is öszefüggésbe hozott. Ilyen volt a Csecsenföldről publikáló Anna Politkovszkaja három évvel ezelőtti meggyilkolása - igaz, Kadirov visszautasítja, hogy köze lett volna a halálesetekhez.

Legutóbb március végén, Szulim Jamadajev dubai meggyilkolásakor merült fel a csecsen vezető és jobbkeze, Adam Delimhanov csecsen kormányfőhelyettes neve. Utóbbit - aki orosz parlamenti képviselő is - a dubai rendőrség körözi Jamadajev ügyében.

A Jamadajev-klánt a Kadirov család mellett a legbefolyásosabb csoportként tartják számon Csecsenföldön. A parlamenti képviselő Ruszlan Jamadajevet tavaly Moszkvában, fivérét, Dzsabrailt pedig hat éve Csecsenföldön ölték meg ismeretlenek. Az Oroszország Hőse címmel kitüntetett fivérek közül Szulim nyíltan is konfliktusba keveredett Kadirovval. Az orosz hadsereg március végén Dubaiban meglőtt egykori tisztje hivatalos információk szerint meghalt, ám családja továbbra is fenntartja, hogy a 36 éves férfi életben van. Sőt, állításuk szerint vérbosszút is hirdetett Kadirov ellen.

A Kreml számára az erők kivonása - leszámítva a határőrséget - így egyre kevésbé járható út, nemcsak az egykor szeparatistaként Moszkva ellen harcoló Kadirov ellentmondásos ambíciói, hanem a közbiztonság ingatag volta miatt is. Ugyanakkor a szövetségi csapatok fenntartása Csecsenföldön azt bizonyítja, hogy a térség Vlagyimir Putyin kormányfő által tíz éve meghirdetett pacifikálása sikertelen volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.