Nácivadászat a biológiai óra ellenében

Túl vannak a nyolcvanon és az idő múltával egyre kevesebb az esély, hogy az igazságszolgáltatás elé kerüljenek. - A biológiai óra ellenünk dolgozik, de nem adjuk fel. John Demjanjuk esete is azt mutatja, megéri a kitartó munka - nyilatkozta Kurt Schrimm főállamügyész, a Stuttgart melletti Ludwigsburgban működő, a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott központ vezetője.

Schrimm és csapata fontos szerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok hosszas jogi huzavona után a hét elején kitoloncolta Demjanjukot. A 89 éves férfit azzal vádolják, hogy az egykori sobibóri koncentrációs tábor őreként legalább 29 ezer zsidó meggyilkolásában működött közre. Büntetőpere heteken belül elkezdődhet. A vád szerint az ukrán származású Demjanjuk a nácik által kiképzett úgynevezett "travnyik" volt. A többségükben balti és ukrán származású pribékek brutális kegyetlenséggel vettek részt a zsidók szelektálásában, gázkamrákba hajtásában.

Schrimmék "körözési listáján" még számos exnáci van. Például a szerb származású Josias Kumpf, akit a kelet-lengyelországi Trawnikiban képeztek ki SS-önkéntesnek, majd pedig a sachsenhauseni koncentrációs táborban is "bevetettek". Kumpf amerikai adatok szerint legalább nyolcezer zsidó legyilkolásában vett részt. Hazátlanként Ausztriában él, a németek szeretnék elérni a kiadatását, a probléma az, hogy az osztrák törvények szerint a 83 éves férfi állítólagos bűnei időközben elévültek.

Ami Demjanjukot illeti, a sobibóri mellett a majdaneki és és a treblinkai koncentrációs táborokban is "szolgált" egykori önkéntest már a nyolcvanas évek végén Jeruzsálemben bíróság elé állították. Izraelben azzal vádolták, hogy Ivan Nyikolajevics Demjannyuk néven 1920-ban Ukrajnában született pribék azonos volt a treblinkai foglyok által a kegyetlensége miatt Rettegett Ivánnak hívott, a gázkamrák működéséért is felelős táborőrrel. Az első fokon halálra ítélt Demjanjukot végül az izraeli legfelsőbb bíróság bizonyítékok hiányában felmentette. Demjanjuk és ügyvédei az állítják: a férfi sosem volt lágerőr, összetévesztik valakivel. A német vádhatóság koronatanúja, a Sobibórt túlélő Thomas Blatt a berlini Der Tagesspiegelnek azt mondta: a perben nemcsak távolról látott Demjanjuk, hanem általában az SS-pribékek ellen fog vallani. Szerinte a második világháborúban német hadifogságba esett ukránnal a hadifogolytáborban szörnyen bántak, de pribékként egyszer sem próbált megszökni, miután kiderült, hogy mit várnak el tőle SS-parancsnokai.

A ludwigsburgiak a központ 1958-as alapítása óta több mint 110 ezer gyanúsított ellen nyomoztak, jogerősen azonban csak 6500 személyt ítéltek el. Schrimmék vádat nem emelhetnek, de a náci bűntettek helyszínétől és a feltételezett elkövetők tartózkodási helyétől függetlenül, globálisan kutathatnak.

Senior Public Prosecutor Kurt Schrimm, head of the Central Office of the Judicial Authorities of the Federal States for the Investigation of National Socialist Crimes, poses in the central card index room in Ludwigsburg March 14, 2008. Germany's chie
Senior Public Prosecutor Kurt Schrimm, head of the Central Office of the Judicial Authorities of the Federal States for the Investigation of National Socialist Crimes, poses in the central card index room in Ludwigsburg March 14, 2008. Germany's chie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.