Börtönben a Nobel-békedíjas

Akár öt évre is börtönbe zárhatják a burmai ellenzék vezéralakját, mert házában egy hívatlan vendéget tűrt meg.

Az elmúlt tizenkilenc évből tizenhármat házi őrizetben töltött a mianmari (burmai) ellenzéki vezető, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji. Akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik a hétfőn kezdődő perben, mert házában eltűrt egy hívatlan vendéget. Ez a burmai junta törvényei szerint büntetendő cselekmény. Egyébként a mianmariaknak minden (nem családtag) szállóvendégről jelenteniük kell a hatóságoknak.

Az ötvenhárom éves John William Yettaw május nyolcadikán jelent meg Szú Kji házában, miután két kilométert úszott az Ina-tavon. A politikusnő távozásra szólította fel a férfit, aki ezt azzal hárította el, hogy túl fáradt a hosszú úszástól. Yettaw állítólag már korábban is megpróbált kapcsolatba kerülni Szú Kjivel. A rendőrök akkor fogták el, amikor két nap után - ugyancsak úszva - távozott a házból. Mostani céljáról állítólag az őt felkereső amerikai diplomaták sem tudnak. A férfi Missouri államban él és pszichológiát tanul. Szú Kjin kívül a vele egy házban lakó két másik nőt is bíróság elé állítják. Aung Szan Szú Kji házi őrizetének legutóbbi meghosszabbítása május 27-én járt volna le. Az ENSZ illetékesei szerint az ellenzéki vezető ilyen hosszú fogva tartását a mianmari törvények is tiltják.

Mianmarra, az egykori Burmára két évvel ezelőtt figyelt fel újra a világ, amikor egy üzemanyagár-emelés miatt tömegtüntetések söpörtek végig az országon. A tüntetések vezetésében a buddhista szerzetesek vezető szerepet játszottak, és a kolostorok váltak az ellenállás központjaivá, átvéve a Nemzeti Demokratikus Liga (angol rövidítéssel NLD) szerepét. A mozgalmat a katonai rendszer végül erőszakkal leverte, a terrornak sok áldozata volt. A katonai kormányzat azóta több látszatgesztust tett, ami állítólag a demokratizálást szolgálta volna, de a 63 éves politikusnő helyzetében nem volt változás. Állítólag többször tárgyaltak vele a junta illetékesei.

A katonai diktatúra 1962 óta tart. Ez idő alatt egyetlen demokratikus választást tartottak - ezt az NLD nyerte 1990-ben. A junta tavaly új alkotmányt fogadott el, és "demokratizálási útitervet" dolgozott ki. Ezt a Nyugat és az NLD is elutasítja. A katonai rezsim ugyanakkor élvezi a burmai nyersanyagok és szénhidrogének fő vásárlójának, Kínának és az ASEAN-kormányoknak a hallgatólagos támogatását. Mianmar a katonai uralom évei alatt elszegényedett és elszigetelődött.

Az erőszakmentes ellenállás legendás alakja

A hatvanhárom éves, kétgyerekes asszony apja Aung Szan tábornok a Japán-ellenes burmai függetlenségi harc hőse volt. Lánya kétéves volt, amikor apját, hat hónappal az ország függetlenné válása előtt, meggyilkolták. Szú Kji Indiában és Nagy-Britanniában tanult, férje brit egyetemi tanár volt. 1988-ban tért haza - azóta szinte végig házi őrizetben, illetve börtönben volt. Mindössze 1995-2000 között élvezett viszonylagos szabadságot. 1991-ben Nobel-békedíjat kapott - azóta is az erőszakmentes politikai küzdelem egyik elismert alakja világszerte.

Aung Szan Szú Kji házi őrizetben - őrei mögött hajol meg a szerzetesek előtt
Aung Szan Szú Kji házi őrizetben - őrei mögött hajol meg a szerzetesek előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.