„A tálibokat sem szeretik”

A pakisztáni hadsereg tálibellenes hadművelete hosszú távon aligha lesz sikeres, ha a kormányzat nem állítja helyre az emberek igazságszolgáltatásba és politikai rendszerbe vetett bizalmát - mondta lapunknak Pesavarból Rahimullah Juszufzai újságíró.

Nurisztánból jelenti kiküldött munkatársunk

Ezúttal a hadsereg nagyon is komolyan gondolja a szvati hadműveletet. 2007-ben és 2008-ban is vezettek akciókat a Szvat-völgyben, de ez most sokkal nagyobb szabású. Ráadásul ezúttal bevonták a sajtót, a helyi politikusokat és vezetőket, hogy támogatást szerezzenek az akcióhoz - mondta lapunknak telefonon Rahimullah Juszufzai pakisztáni újságíró a nemrég indult tálibellenes pakisztáni akcióról. Segítségre pedig szüksége van az iszlámábádi kormánynak. Hiszen, ahogy a nagy tiszteletnek örvendő pakisztáni újságíró mondja, a hadművelet támogatottsága folyamatosan csökken a nagyszámú civil áldozat és a menekültáradattal szembeni tétlenség miatt. Pakisztáni sajtóértesülések szerint 700 ezer ember menekült el az ország nyugati részéből a nemrég kitört harcok miatt, és csatlakozott a már korábban elmenekült félmillióhoz.

A helyzet komolyságával Juszuf Reza Gilani kormányfő is tisztában van. Tegnap úgy nyilatkozott, Pakisztán legyőzi a tálibokat, de elvesztheti a "PR-háborút". Egy amerikai menekültügyi szervezet szerint csupán 80 ezer ember kapott menedéket táborokban. A többiek rokonoknál, barátoknál, bérelt szálláson laknak, vagy maguk állítottak fel sátortáborokat. - A menekülteken egyelőre csak a pakisztániak embersége segít. Mindenki önzetlenül megnyitotta kapuit - mondta a pesavari újságíró.

A nemrég kezdődött hadművelet rendkívüli jelentőségét nem csak a pakisztáni atomtöltetek fenyegetettsége adja. Az is kiderülhet, meddig bír Pakisztán a fundamentalisták elleni nemzetközi harcban a Nyugat szövetségese lenni. Szvat megyében a hadsereg állítólag a Szvat-völgy bejáratához vezető tálib fészket, a Peochar-völgyet támadja. Sajtóértesülések szerint a hadsereg sikereket ért el, bár senki sem ad hitelt azoknak a hivatalos adatoknak, melyek szerint több mint 700 tálib esett volna el és nincsenek civil áldozatok. A pakisztáni hadsereg a napokban megkezdte a szárazföldi csapatok ledobását a völgybe.

Azt mondják, Pakisztán nem bukott állam, csak a kormányzat bukott meg. Ezt aligha támasztja alá az a felmérés, melyet kutatók állítottak össze a BBC urdu nyelvű szolgálatának jelentései és helyi tisztviselők, újságírók beszámolója alapján. A kutatás szerint a központi kormány az Északnyugati Határvidék és a Központilag Irányított Törzsi Területek 38 százalékában állandósult a tálibok jelenléte, akik bármikor lecsaphatnak.

- Az emberek nem elégedettek a kormánnyal, de a tálibok sem szeretik - fejtette ki Juszufzai. - A gyűlöletet leginkább az szítja, hogy Iszlámábád az Egyesült Államok szövetségese. A tálibok ezt használják ki. Másrészt az emberek semmiféle igazságszolgáltatásban nem reménykedhetnek ebben az országban, és jogosan kételkednek a politikai rendszer és a bírói hatalom működőképességében. Szvatban már 1994-ben is volt felkelés a központi kormány ellen, a problémák nem új keletűek. Nem vagyok optimista. Még ha most Szvatban a pakisztáni hadsereg le is győzi a tálibokat, könnyen újraszerveződnek - összegezte a helyzetet az újságíró.

Amerikai katonák a lázadók elleni akció közben
Amerikai katonák a lázadók elleni akció közben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.