Új szövetségek Barroso ellen

Bár a középjobbkormányok és egyes szociáldemokrata kabinetek is támogatni látszanak José Manuel Barroso mandátumának meghosszabbítását újabb öt évvel az Európai Bizottság élén, a kisebb parlamenti frakciók új szövetségek létrehozásával próbálják ezt megakadályozni.

Az európai néppárti áramlat már letette voksát a portugál Barroso mellett, s a spanyol szocialista és a brit munkáspárti kormány is kiállt mellette, mégsem látja mindenki elveszettnek az esélyt a bizottsági elnök leváltására. A francia centrista MoDem párt vezére, Francois Bayrou például azt mondja, hogy a "túlságosan ultraneoliberális" Barrosotól meg kéne szabadulni. Az Európai Demokrata Párthoz tartozó társaság a liberálisokkal alkot frakciót az Európai Parlamentben, és úgy véli, hogy Barroso helyére ideális jelölt lehetne például az európai törvényhozói vágyakat dédelgető volt belga kormányfő, Guy Verhofstadt vagy a volt belső piaci és versenyügyi biztos, az olasz Mario Monti. Ám Verhofstadt a minap - új könyvének bemutatóján - azt mondta, európai képviselő szeretne lenni, nem főbiztos.

Bayrou azonban nem adja fel: az európai szocialistákhoz fordult, hogy álljanak a demokraták mellé, mert így nem alakulna ki többség az új parlamentben Barroso mellett. Az európai szocialisták vezére, a volt dán miniszterelnök, Poul Nyrup Rasmussen azt válaszolja, nem szabad sietni az elkötelezettségekkel, mert még nem tudjuk, milyen lesz az új parlament összetétele. Nehéz Rasmussen helyzete a már említett baloldali kormányok Barroso iránti rokonszenve miatt.

Érdekes helyzet alakulhat ki azonban: a szocialisták azt tervezik, a júniusi szavazások után Szocialisták és Demokraták Szövetsége néven futnak tovább, hogy befogadhassák az olasz Demokrata Pártot, amelynek képviselői eddig a liberális padsorokban ültek. A zöldek parlamenti társelnöke, Daniel Cohn-Bendit úgy nyilatkozott, hogy Barroso "a nagy országok kormányainak embere", ezért nyilvánvaló, hogy új bizottsági elnökre van szükség. Ő is a szocialisták támogatását kéri, új koalíciót javasol ebben a kérdésben. Rasmussen azt felelte, ha kialakulhat ilyen célú új többség, akkor Barroso megbukhat, mert semmiképpen nem jelöltje az Európai Szocialista Pártnak.

A bizottsági elnök személyén túl egyéb találgatások is megjelennek, hiszen a parlamenti választások után, ősszel a teljes bizottság újjáalakul. A Die Welt szerint a versenyügyi posztot Christine Lagarde jelenlegi francia gazdasági miniszter venné át. Az elnöki palota szóvivője azonban ezt egyszerű híresztelésnek nevezte, de elismerte, Sarkozy elnök beszélt Barrosoval arról, hogy Párizs ezt az európai posztot szeretné. Az elnöki párt, az UMP listavezetője, Michel Barnier mezőgazdasági miniszter viszont már jelezte szándékát, hogy Brüsszelbe menne, ahol az igazságügyi tárcát vezető Jacques Barrot-t váltaná, de persze a Párizs által kiszemelt versenyügyi biztosi székben. Barnier egyébként 1999-2004 között már biztoskodott az EU székhelyén, és a francia elnökség alatt, a múlt év második felében nagy munkát végzett az agárpolitika állapotfelmérésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.