Robert Fico Magyarországra jön

A magyar külügyminiszter új fejezetet nyitna a két ország kapcsolatában, és átadta Bajnai Gordon miniszterelnök meghívólevelét a szlovák kormányfőnek, aki még a nyáron hazánkba látogat.

Még a nyári szabadságok előtt, valószínűleg júniusban Magyarországra látogat Robert Fico. Bajnai Gordon miniszterelnök hivatalos meghívóját tegnap adta át a szlovák kormányfőnek Balázs Péter magyar külügyminiszter, aki bemutatkozó munkalátogatáson járt Pozsonyban. A magyar diplomácia vezetőjét Ivan Gasparovic államfő is fogadta, majd pozsonyi partnerével, Miroslav Lajcákkal áttekintették a két ország politikai, gazdasági és regionális kapcsolatait.

Közös sajtótájékoztatójukon Balázs hangsúlyozta, hogy a nemrég hivatalba lépett budapesti kormány új esélyt nyújt a szlovák-magyar viszony alakulásának, mert ez a kabinet tiszta lappal indul. - Ennek az új fejezetnek címe a kölcsönösen tiszteletteljes barátság legyen - javasolta Balázs Péter. Pozsonyi vendéglátója szerint Szlovákiának is érdeke a két ország kapcsolatainak és energetikai együttműködésének további elmélyítése. Ugyanakkor szorgalmazta, hogy a problémákat lehetőleg kétoldalú tárgyalásokon és egyeztetéseken igyekezzenek megoldani, és csak akkor forduljanak harmadik félhez, ha más esély már nincs.

Mindkét külügyminiszter jelentősebb szerepet szán a két ország közötti alapszerződés nyomán létrejött vegyes bizottságoknak, amelyek az eddiginél hatékonyabb fórumot teremthetnek a vitás kérdések tisztázásához és a kölcsönös bizalom további erősítéséhez. Egyetértettek abban is, hogy a szélsőséges csoportok törvénysértő megnyilvánulásai elleni fellépés odahaza az adott ország illetékes szerveinek joga és kötelessége, ha viszont átlépik az országhatárt, akkor kölcsönös tájékoztatásra van szükség. Balázs Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem exportálja a szélsőséges megnyilvánulásokat, és a jelenlegi kabinet határozottan kíván fellépni ellenük. Balázs szerint a politikai túlzásokat, szélsőségeket a kormányoknak kellene elítélniük.

- Egyetértettünk abban, hogy ha a szélsőség átlépi a határt, akkor közös erőfeszítésre, közös fellépésre, közös elítélésre van szükség - jelentette ki Lajcák a sajtóértekezleten. A szlovák külügyminiszter leszögezte: nem szabad egyenlőségjelet tenni a szélsőségek és a nemzet között. Lajcák közölte azt is, hogy részletesen válaszolt magyar partnerének a készülő szlovákiai államnyelvtörvény készülő módosításával, a magyar tannyelvű iskolák számára kiadott tankönyvek helységnévhasználatával, továbbá a nemzetiségi óvodák szlovák nyelvoktatásával kapcsolatos felvetéseire.

Balázs Péter és Miroslav Lajcák szerint közösen kell fellépni a határon átlépő szélsőségesek ellen
Balázs Péter és Miroslav Lajcák szerint közösen kell fellépni a határon átlépő szélsőségesek ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.