Búcsúzik az Entropa

Leveszik az Európai Tanács aulájának faláról az Entropa című műalkotást, amellyel a csehek kívánták ünnepelni elnökségüket. Kisebb botrányt okozott, amikor feltették - és nagy feltűnést kelt, hogy két hónappal az elnökség vége előtt már el is távolítják.

A művész, David Cerny tiltakozik: nem kíván együttműködni az új cseh kormánnyal, és nem ért egyet Mirek Topolánek kabinetjének megbuktatásával. Ezért úgy döntött, hogy leszedeti a brüsszeli Európai Tanács aulájának faláról a hatalmas mozaikszerű alkotást, amely a huszonhét tagországról kialakult sztereotípiákat akarta kigúnyolni. S el is érte a hatást, mert a januári kiállítás után keletkezett kisebb diplomáciai botrány jól érzékeltette, hogy az előítéletek tovább élnek az unióban.

Cerny valójában mindenkit átvert. Elsősorban a cseh kormányt, amely megrendelte a művet, hogy az első félévi elnökséget méltóképpen jelképezze. A művész azt mondta, huszonhét ország huszonhét alkotóját kérte fel a részvételre, s a cseh kormány szép katalógust is készített, benne a nevekkel. Ám gyorsan kiderült, vicc az egész, a művészek nem léteznek, Cerny találta ki az egészet, és az összes darabot ő készítette.

A cseh kormányt képviselő Alexandr Vondra a művészi szabadság tiszteletben tartásáról beszélt és hagyta a falon a kifigurázott Európát, azaz Entropát. Ám a bolgárok hevesen tiltakoztak, mert országuk helyén egy balkáni pottyantós illemhely tátongott. Ezt később fekete lepellel letakarták. Nagy-Britannia fel sem került, ezzel jelezte Cerny, hogy a szigetországiak euroszkeptikusok. Franciaország térképén "sztrájk" felirat húzódott végig, Magyarországot görögdinnyékkel rakta tele.

A botrány hamar elült, s a Brüsszelbe látogató tagországi hivatalnokok, turisták kötelező megállóhelyévé vált az aula, ahol mindig méregette, csodálta, esetleg fitymálta valaki az Entropát. Ennek azonban vége. S minthogy Cerny nem fogadta el a cseh kormány által felajánlott pénzt, az övé az alkotás, viheti, ahová akarja. Az új cseh kormányfő, Jan Fischer szóvivője ugyan azt mondja, maradhatott volna az alkotás, ahol van. A bolgárok viszont ujjongnak, Cerny is boldog, mert a nyáron a prágai Dox galériában állítja ki művét, de jobb szeretné például a londoni Tate-ben látni, s valamiképpen összegyűjteni azt a félmillió eurót, amibe neki mindez került.

Szétszerelik az Entropát
Szétszerelik az Entropát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.