Kétszáz méteres kerítést húz fel Norvégia a migránsok ellen

Kétszáz méter hosszú drótkerítést épít Norvégia oroszországi határára a migránsok ellen. Az intézkedéssel az érintett norvég település polgármestere se ért egyet. Finnországban egy olyan iraki férfit tartóztattak le, aki az Iszlám Állam katonájaként feltehetőleg részt vett több ezer iraki katona lemészárlásában.

Norvégia 200 méter hosszú, 3,5 méter magas drótkerítést emel Oroszországgal közös, sarkvidéki határán, miután tavaly 5500, többségében szíriai menekült érkezett e határszakaszon keresztül az észak-európai országba - írja az MTI-re hivatkozva a Híradó.hu.

A norvég kormány közlése szerint a kerítés és egy új kapu megépítése a biztonság fokozását szolgálja az állampolgárok szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet legészakabbi pontját jelentő, Sotrskog határállomás környékén. A tervek szerint a kerítést még a tél beállta előtt megépítik, a kormány közlése szerint azért, hogy nehezebb legyen az erdőn keresztül Norvégiába jutni. A norvég bevándorlásügyi igazgatóság adatai szerint mindenesetre idén még egyetlen menedékkérő sem érkezett Norvégiába a sarkvidéki határon keresztül.

„Nem látom be, miért lenne szükség a kerítésre. Manapság túlságosan is sok kerítést állítanak fel Európában" – mondta Rune Rafaelsen, a határszakaszért felelős Soer-Varanger térség polgármestere. Ellenzéki politikusok és a menekültek jogaiért síkra szálló csoportok szerint Norvégia lépése elrettenti az üldöztetés elől menekülőket, és a hidegháború szellemét idézi meg egy olyan térségben, ahol a Szovjetunió bukását követően alapvetően jó viszony alakult ki a felek között.

Mindeközben Finnországban őrizetbe vettek egy iraki férfit azzal a gyanúval, hogy részt vett az Iszlám Állam oldalán iraki katonák tömeges meggyilkolásában - közli az ATV, szintén az MTI-re hivatkozva.

A 24 éves férfit Finnország nyugati részén, Vasaa városában tartóztatta le a Finn Nemzeti Nyomozó Iroda a helyi rendőrség közreműködésével. A gyanúsított tavaly augusztusban érkezett Finnországba. Azt nem fedték fel, hogy folyamodott-e menekültstátusért. Tavaly 32 ezer 500-an kértek menedékjogot Finnországban: legtöbbjük Irakból érkezett.

Irakban 2014-ben az Iszlám Állam legalább ezer - de nem kizárt, hogy 1700 - iraki katonát mészárolt le a Speicher katonai táborban, amely korábban amerikai támaszpont volt.

A finn rendőrség közölte, hogy a szerdán őrizetbe vett gyanúsított vagy tagja volt az Iszlám Államnak, vagy egy más csoportnak, amely az Iszlám Állam oldalán harcolt. Egy magas rangú rendőrtiszt hozzátette, hogy a gyanúhoz vezető nyomozásban szorosan együttműködtek a finn hatóságok az irakiakkal. Irakban vasárnap felakasztottak a speicheri mészárlás miatt 36 halálraítéltet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.