Megúszta a halálbüntetést a volt egyiptomi elnök

Húsz év szabadságvesztésre ítélte a kairói büntetőtörvényszék kedden Mohamed Murszi volt elnököt hatalommal való visszaélés és a békés tüntetők megkínzása miatt.

Mohamed Murszit és tizennégy társát kedden elítélte a bíróság, amiért 2012 decemberében, a Murszi elleni tüntetésen arra buzdította híveit, hogy végezzenek az ellenzéki demonstrálókkal és egy újságíróval - írja a BBC.

Murszi arra utasította a rendőrséget, oszlassa szét az elnöki palota előtt gyülekező tömeget, ám ők megtagadták a parancsot. A Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomból kialakult Szabadság és Igazságosság Pártja ekkor felszólította támogatóit, vonuljanak ők is az elnöki palota elé. Az ezután kialakult összecsapásokban 11 ember vesztette életét.

Murszi elnök a tárgyaláson
Asmaa Waguih / Reuters

Murszit gyilkosság vádjában felmentették, megúszta a halálbüntetést. A hatalommal való visszaélés és békés tüntetők megkínzásáért kapott ítélet ellen a védelme fellebbez.

Amr Darrag, a Muzulmán Testvériség egyik tagja „az igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte a bíró döntését. Ramy Ghanem ügyvéd azonban, aki az egyik, az összecsapások során megsérült személyt képviseli. megdöbbenését fejezte ki, hogy Murszit felmentették emberölés vádjában, de – jegyezte meg –, az ítélet „így sem rossz”.

Murszi ellen több eljárás is folyik. Májusban két másik perben is ítélhet várható. Az egyikben azzal vádolják, hogy kémkedett, a másikban pedig azzal, hogy megszökött börtönéből a 2011-es felkelés alatt, amely a három évtizedes Mubarak-érának vetett véget - írja a Guardian.  Amennyiben ezekben bűnösnek találják, akár halálbüntetésre is számíthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.