20 év börtön vetélésért

Hétfőn húsz év börtönbüntetésre ítélték magzatgyilkosságért és gondatlanságért Indiana államban azt a 33 éves nőt, akit 2013 júliusában tartóztattak le, miután erős vérzéssel kórházba ment, mert elvetélt.

Purvi Patel a St. Joseph Kórházban eleinte tagadta, hogy várandós lett volna, ám később beismerte, hogy elvetélt. Azt mondta, gyermeke holtan jött a világra, a holttestét pedig egy szemeteszsákba dobta.

Sue Ellen Braunlin orvos, az Indianai Vallásos Koalíció a Reprodukciós Igazságért nevű szervezet társvezetője szerint Purvi 23-24 hetes terhes lehetett, ám az ügyészség a bíróságon azt mondta, a 25. hétben járt . Azt hétfőn az ügyészség is elismerte, hogy a magzat a világra jövetelét követő másodperceken belül meghalhatott.

A 33 éves, konzervatív hindu családból származó nő ügyvédei a tárgyaláson azzal érveltek, hogy a nő a szülés megindulásakor pánikba esett, hiszen a gyerek házasságon kívüli kapcsolatból született. Patelnek viszonya volt az egyik munkatársával.

A bíróság végül összesen 30 évnyi börtönrte ítélte, ebből tízet felfüggesztve a gondatlanságért, és ezzel egyidejűleg hat évet kapott a magzatgyilkosságért - írja az NBC News. Patel hiába mondta, hogy gyermeke holtan jött a világra, az ügyészség az ellenkezőjét állítja, és azt állítják, hogy azzal, hogy megszabadult a holttesttől, megvalósult a gondatlanság. Ráadásul az ügyészség arra utaló bizonyítékokat is talált, hogy a nő abortuszt előidéző tablettákat rendelt a neten, ám a vérvizsgálat azok használatát nem támasztotta alá, semmiféle gyógyszer nyomát nem találták meg a szervezetében.

„Az ítélet azt jelenti, hogy az abortuszellenes törvényt a nők büntetésére használják” - véli Lynn Paltrow, a terhes nők érdekérvényesítéséért küzdő szervezet ügyvezető igazgatója.

„Purvi Patel elítélése kétséget sem hagy afelől, hogy ha egy nő elvetél és orvosi segítséget kér, akkor egyenes út vezet a börtönbe” - reagált a történtekre  Deepa Iyer nőjogi aktivista.

Patel az első nő az Egyesült Államokban, akit ilyen vádak miatt ítéltek el, de nem ő az első, akit hasonló vádakkal illettek. 2011-ben egy Bei Bei Shuai nevű nő ellen indult eljárás, aki depressziós volt, és megpróbálta megölni magát. Csakhogy várandós volt, és noha ő túlélte a kísérletet, a magzat belehalt.

„Ahelyett, hogy megfelelő orvosi segítséget és tanácsadást kapott volna, amelyre nagy szüksége lett volna, az állam gyilkossággal és magzatelhajtással vádolta” - jegyezte meg Iver. Shuai egy évet ült börtönben, aztán a vádalku részeként ejtették ellene a magzatelhajtás vádját.

Iver szerint az a tény, hogy mindössze két nőt vádoltak meg gyermekgyilkossággal, és mind a ketten ázsiai amerikaiak, fontos tényező abból a szempontból is, hogy a színesbőrűek gyakran elesnek az alapvető egészségügyi ellátástól is.

Kathrine Jack Indiana államban dolgozó ügyvéd és aktivista szerint Patel ügye után félő, hogy a nők majd hasonló esetekben nem fordulnak orvoshoz, mert félnek, hogy letartóztatják őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.