1917: az orosz forradalom

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozatban 1917-ben járunk. A külföldi száműzetésben élő Vlagyimir Iljics Uljanov hazatér Oroszországba. Leninként ismeri meg a világ. Fellépése megváltoztatja a huszadik század történetét.

1917 tavasza: szénhiány Pesten, a papírhiány miatt a lapok csak négy oldalon jelenek meg. Sorozatos kormányválságok alakulnak ki. Isonzónál az olaszok negyedmillió embert veszítenek. Bemutatják Bartók Béla Fából faragott királyfi című táncjátékát. Európa és a világ közben Szentpétervárra figyel.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Vlagyimir Iljics Uljanov visszatér az emigrációból. Lenin, merthogy róla van szó, államcsínyt tervez. Lehengerlő személyiség, igazi vezéregyéniség. Gyűlöli a cárt, aki kivégeztette a bátyját. A nép nyomorog. A világháború Oroszországot megroppantja. Minden készen áll a forradalomra.

Már februárban százezer ember vonult az utcára. A rendőrök erőszakoskodtak. A Svájcban élő Lenin erre a februári népfelkelésre épít. Ezért tér haza.

Hazatérte után azonnal hadat üzen a Kerenszkij vezette ideiglenes kormánynak. Az első puccskísérlet kudarcba fullad, Lenin Finnországba menekül. De októberben újra visszatér.

Az újabb puccsot Tcockij szervezte. Nincsenek csaták, simán zajlik a hatalomátvétel. Csak a Téli palotánál ütköznek a vörösök ellenállásba. Semmi sem úgy történt, ahogy az a könyvekbe került. Nem volt ostrom, csak néhány katona. A szovjet propaganda kultuszt csinált a meg nem történt ostromból.

Lenin bolsevikjei novemberben kapják az első 150 millió aranymárkás pénzszállítmányt Németországból. A németek azért adták ezt a pénzt, hogy Leninék hatalmon maradjanak. A két ország közti béketárgyalásokat mihamarabb le akarták zárni. Öt hónappal a forradalom után Breszt-Litovszknál megtörténik az aláírás. A németek elérték, amit akartak: nyugalom van a keleti fronton.

A forradalom azonban újabb háborút hoz Oroszországnak. A vörösök és fehérek véres polgárháborúját.

Hogy mi történik a legyőzött cárral? 1918. június 16-án Lenin dán újságíróknak nyilatkozik. "A volt cár és családja még életben vannak - mondja, de a táviratot sosem küldi el. A Romanovokat a Kreml parancsára lemészárolják Jekatyerinburgban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.