Tizenkilenc év börtön a húsbárddal végrehajtott támadásért

Hongkong egyik köztiszteletben álló lapjának, a Ming Paónak vezető szerkesztőjét, Kevin Laut tavaly február 26-án fényes nappal támadták meg húsbárddal. A két elkövetőt 19 év szabadságvesztésre ítélték. Az esetet többen a sajtószabadság elleni jelképes támadásnak tekintik.

A harminckilenc éves Jip Kim-vah és Vong hi-wah arcán nem látszott érzelem, amikor kihirdették az ítéletet "szándékos, súlyos testi sértésért". 

Esther Toh bíró elmondta, hogy a merénylők „hidegvérrel, nyereségvágyból" cselekedtek, majd „arcátlan támadásnak nevezte Hong Kong jogrendje ellen" az esetet.

Az áldozat, Lau még az múlt héten is a nyomozás folytatására szólította fel a rendőrséget,, hogy megtalálják a támadás megbízót, mivel nem tisztázott a bűncselekmény indítéka. A gyanúsítottak a rendőrségnek azt vallották, hogy mindketten 100 ezer hongkongi dollárt (3,5 millió forintot) kaptak, hogy megtámadják Laut, azonban nem voltak hajlandóak elárulni, hogy ki fizetett nekik.

A Lau elleni merényletet az egyik legerőszakosabb példájaként emlegetik a sajtószabadság elleni támadásnak a hongkongi újságírók szövetségének legfrissebb jelentésében. Az esetet követő hónapban tömegek tüntettek a demokráciáért. Sokan figyelmeztetésként értékelik a történteket. A hongkongi média a kritikus hangok utolsó bástyája maradt Kínában.

Toh azt mondta, Hongkong nagyon szerencsés, hogy van szabad sajtója, amit jelzőfényhez hasonlított. Véleménye szerint az újságírókat védeni kéne a törvénynek. 

A vádlottak azt állították, hogy a rendőrök kényszerítették őket a vallomástételre. Jip azt mondta a bíróságnak, hogy számos kínai tiszt beszélt vele, hogy Pekingnek politikailag nagyon fontos az ügy, és szükségük van valakire, aki beismeri, amilyen gyorsan csak lehet. Magasrangú rendőrtisztek tagadták a vádat a sajtónak. 

A két férfit egyidejűleg egy, a támadáshoz használt motorkerékpár ellopása miatt 12 hónap börtönre is ítélték.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.