18 török munkást hurcoltak el fegyveresek Bagdadban

Katonai egyenruhába öltözött fegyveresek 18 munkást raboltak el szerdán egy stadionépítésől az iraki fővárosban.

"Az egyenruhások hajnali háromkor betörték az ajtót és elrabolták az embereket" - mondta Ugur Dogan, a stadion építésen dolgozó kivitelező cég, a Nurol Holding igazgatója. 

Ankara szerint célzott támadásról lehet szó. Az akció feltehetőleg része a Törökországot sújtó megtorlásnak, amiért az légi támadásokat indított az Iszlám Állam ellen a szomszédos Szíriában, illetve megnyitotta katonai bázisait az Egyesült Államok vezette koalíciónak. 

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes közlése szerint a török és az iraki nyomozóhatóságok együttműködnek az ügyben. Az akciót eddig senki nem vállalta magára. Bagdadban gyakoriak az öngyilkos bombamerényletek, amelyeket az Iszlám Állam hajt végre, de más fegyveres csoportok és a síita fegyveresek is aktívak a térségben. Az iraki belügyminisztérium szóvivője, Szaad Maan szerint a munkásokat a túlnyomórészt síiták lakta Habibija körzetébe vitték.

Tavaly 46 török állampolgárt raboltak el az Iszlám Állam fegyveresei Moszulból. Őket három hónappal később sértetlenül szabadon engedték. 

Múlt hónapban hoztak nyilvánosságra egy videót, amelyen az Iszlám Állam a török elnököt, recep Tayyip Erdogant vádolja azzal, hogy "kiárusítja az országot a kereszteseknek" és pozíciója megőrzése érdekében engedi, hogy Amerika használja a török légibázisokat - írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.