152 tűzszünetsértés egyetlen nap alatt Donyeckben

Az utóbbi hetek "legforróbb" napja volt a szerdai a kelet-ukrajnai fronton, ahol a szakadárok 152-szer sértették meg a tűzszünetet - jelentette csütörtökön a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy napban két katona esett el és tíz sebesült meg a harcok övezetében.

A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleménye szerint a leghevesebb támadások a korábbi napokhoz hasonlóan ismét Donyeck környékét érték, ahol 102-szer nyitottak tüzet a szakadárok a front ukrán ellenőrzésű oldalára. A minszki megállapodás szerint tiltott Grad rakéta-sorozatvetőket, illetve 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket is bevetettek.

A frontvonal déli szakaszán, Mariupol térségében is intenzíven támadták a fegyveres erők állásait, Talakivka és Sztarohnatyivka településeket Gradokkal sorozták meg.

Donyecktől északra Artemivszk térségében Kirove falunál lőtték 152 milliméteres aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel a katonákat.

Szerdán összesen 15 alkalommal vetettek be a szakadárok 122 milliméteres BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőket.

A szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" a maga részéről azzal vádolta Kijevet, hogy az elmúlt egy nap alatt 59 tűzszünetsértést követett el. A "tárca" közlése szerint a kormányerők több mint félezer lövedéket lőttek ki a népköztársaság területére, köztük nagy számban 100 milliméteresnél nagyobb kaliberűeket is. A fegyveres erők támadásai Donyeck és a megyeközponttól északra fekvő Horlivka térségére koncentrálódtak. A donyecki szakadárok hírügynökségének jelentése alapján szerda este a Donyeck környéki tüzérségi harcok következtében egy nő életét vesztette, és három további civil szenvedett sebesüléseket.

Kijev az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőihez fordult csütörtökön azzal a kéréssel, hogy "gondosan rögzítsék" a Moszkva támogatását élvező szakadárok által elkövetett "durva" tűzszünetsértéseket. Közben az EBESZ-megfigyelők a Twitter közösségi oldalon biztosítottak mindenkit afelől, hogy nem készülnek elhagyni Donyeck városát.

A héten a megyeközpontban a szállásukhoz közel négy páncélozott autójukat gyújtották fel ismeretlen tettesek, Kijev szerint azért, hogy megfélemlítsék a megfigyelőket. Az incidensért egyébként egymást vádolja Kijev és a donyecki szakadárok vezetése. A megfigyelői küldöttség heti jelentésében eközben ismét beszámolt arról, hogy szenet szállítanak ki a Donyec-medencéből Oroszországba a szakadárok uralta területekről. A misszió által megfigyelt szállítmányok Gnukovo határátkelőn át léptek be Oroszországba.

A hadműveleti parancsnokság hírszerzési információkra hivatkozva közölte, hogy folyamatosan nő a lakosság elégedetlensége a szakadár területeken a "megszállókkal" szemben. "Az emberek végre kezdik érteni, hogy az (Oroszországból jött) zsoldosok csak pusztítást, viszályt és bűnözést hoztak a Donyec-medencébe" - fogalmazott a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) sajtószolgálata.

A donyecki szakadár vezetés ezért létrehozott egy úgynevezett ifjúsági önkéntes osztagot, amelynek feladata felderíteni és letartóztatni az elégedetlenkedőket, valamint feloszlatni a lakosok spontán demonstrációit. A szakadár területeken élők elsősorban a humanitárius segélyek igazságos szétosztását követelik a "népköztársaságok" vezetőitől, valamint spontánul szerveződött donyecki tüntetéseken a harcok beszüntetésére is felszólították már őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.