150 ezer dollárért ölték meg az újságírónőt

150 ezer dollárt költött a bérgyilkosság megrendelője Anna Politkovszkaja orosz újságírónő megöletésére – közölte a Kommerszant című orosz lappal az üggyel foglalkozó vezető nyomozó.

Petrosz Garibjan, az orosz szövetségi nyomozóhivatal kiemelt fontosságú ügyek osztályának főnyomozója szerint a neves újságírónő halálát csakis azok kívánhatták, akikről bíráló cikkeiben írt.

Az újságírónő a csecsenföldi eseményekről, az ottani jogsértésekről szóló írásaival, valamint az akkor is elnöki poszton lévő Vlagyimir Putyin éles bírálatával vált ismertté. 2006-ban gyilkolták meg.

Garibjan szerint a gyilkosságot eleinte Lom-Ali Gajtukajev csecsen "keresztapa" maga akarta végrehajtani, de mert sikertelenül próbálkozott, az előkészítésbe és végrehajtásba bevonta Dmitrij Pavljuscsenko volt rendőrtisztet, a csecsen Mahmudov testvéreket, valamint Szergej Hadzsikurbanovot, a moszkvai szervezett bűnözés elleni ügyosztály volt vezetőjét, aki Garibjan szerint a Politkovszkaja-gyilkosság "agytrösztje" volt.

Gajtukajev, aki egy Ukrajnában elkövetett gyilkosságért jelenleg is börtönbüntetését tölti, nemcsak az újságírónőn akart bosszút állni, hanem az egész orosz újságíró társadalmat, a lakosságot és a hatalmat is meg akarta félemlíteni.

A főnyomozó ezt a következtetést egyebek között abból vonta le, hogy a bérgyilkos négy napig követte a Novaja Gazeta című független lap munkatársát, majd 2006. október 7-én – Vlagyimir Putyin születésnapjára időzítve – a ház liftjében végzett az újságírónővel.

A gyilkosság felderítésében döntő volt Pavljuscsenko vallomása. Pavljuscsenko vádalkut kötött a hatósággal, és mint a vezető nyomozó elmondta, az ügy minden részletét feltárta.

A főnyomozó közölte, hogy – bár Anna Politkovszkaja bírálta Ramzan Kadirovot és környezetét is – nem láttak okot a csecsen elnök és munkatársainak meghallgatására. A szakember a Kommerszantnak azt is cáfolta, hogy Kadirov elnök ellenfeleinek, Borisz Berezovszkij orosz milliárdosnak és Ahmed Zakajevnek, a csecsen lázadó csapatok volt parancsnokának köze lenne az újságírónő megöletéséhez.

Pavljuscsenko korábban a politikai menekültként Londonban élő Berezovszkij és Ahmed Zakajev ellen vallott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.