13 ezer új lakást építenének a zsidó telepeken

Mintegy 13 ezer lakás építése kezdődhetne meg a ciszjordániai zsidó telepeken a szeptember 26-án, a részleges moratórium lejárta után - közölte hétfőn az izraeli telepespolitikát ellenző, Békét Most nevű mozgalom.

Ha nem hosszabbítják meg az építkezési tilalmat, a telepesek elméletileg 13 ezer új lakást építhetnek, és ehhez a kormány jóváhagyására sincs szükségük - írta közleményében az izraeli civilszervezet.

Izrael tavaly tíz hónapra szóló ideiglenes korlátozást vezetett be a ciszjordániai telepeslakások építésére. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csak azzal a feltétellel egyezett bele a közvetlen tárgyalásokba Izraellel, ha felhagy az építkezésekkel a megszállt területeken található zsidó kolóniákon.

Legalább 2066 lakás építését még korábban engedélyezték, ezek alapjai már állnak, több száz másikon pedig akár a moratórium lejárta után azonnal megkezdődhetnek a munkálatok - folytatódik a közlemény. A szervezet szerint a hatóságok ezenkívül 11 ezer lakás építésébe adták korábban beleegyezésüket, amelyek közül ötezer elszigetelt telepeken található. További 25 ezer lakás felépítését is tervbe vették, de ezekhez szükség van a kormány előzetes engedélyére.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy nem maradnak érvényben a ciszjordániai településekkel kapcsolatos korlátozások. Az izraeli kormányfő a közel-keleti kvartett képviselőjének, Tony Blairnek azt mondta, nem fog megtörténni az építkezések teljes befagyasztása.

Abbász a tervek szerint kedden ülne tárgyalóasztalhoz Netanjahuval az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen. A palesztinok korábban már jelezték, hogy a telepespolitika folytatása a közvetlen béketárgyalások végét jelentené.

Néhány telepes a moratóriumot megszegve is építkezik egy Hebron közeli településen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.