1371 ember halt meg Indiában a hőhullám miatt

A 47 fok körüli hőmérséklet az egyébként is a legmelegebbnek számító május-júniusi időszakban is kiugró. A hőség Új-Delhi egyes részein az aszfaltot is megolvasztotta. A meteorológusok szerint az elmúlt 15 évben folyamatosan nőtt a 45 fok fölötti napok száma az országban. 

Eddig 1371 ember vesztette életét a több mint hat napja tartó szélsőséges meleg következtében. A legtöbb áldozat, 1,020 fő a délkeleti Andhra Pradeshben van, de súlyos a helyzet a közeli Telanganában is. További négy indiai államból jelentettek még haláleseteket. Telanganában a hatóságok szerint több mint kétszer annyian hunytak el az elmúlt napok időjárásának áldozataként, mint a tavalyi évben egy hasonlóan forró időszakban.

Kendőket tekernek a fejükre az emberek Új-Delhiben, hogy ne kapjanak hőgutát
Ajay Verma / Reuters

Az időseken kívül főleg munkások haltak meg, akik napszúrást kaptak, vagy kiszáradtak. Az orvosok szabadságát visszavonták. a hatóságok azt javasolják, hogy mindenki maradjon otthon, különösen a déli órákban, amikor a legerősebb a napsugárzás.

A legtöbb indiai számára azonban ez nem választás kérdése, aki otthon marad, az elveszíti a munkáját.

Szerdán az ország déli részében már hatodik napja tart a kánikula. „Ez kétszer olyan hosszú idő, mint amilyen hosszú a tavalyi hasonló hőhullám volt” – mondja Y.K. Reddy, a kormány meteorológusa Hyderabadban, az egyik legkomolyabban érintett régióban.

Az előrejelzések szerint az Irán és Afganisztán irányából érkező száraz, kontinentális levegő miatt a hőhullám a hét végéig folytatódik, mielőtt a monszunesők enyhülést hoznak a déli és keleti területeken.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.