12 éves gyereket ítélnének életfogytiglanra

Még mindig nincs megegyezés a 12 éves Christian Fernandez ügyében, akit emberöléssel vádolnak a floridai hatóságok. A vád szerint a gyerek olyan erősen lökte el kistestvérét, hogy az sokkot kapott. A fiúk 24 éves anyja azonban ahelyett, hogy kórházba vitte volna a gyereket, inkább rákeresett a neten, hogyan kell újraéleszteni.

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a floridai Cristian Fernandez nem ússza meg vádalkuval. Ha elítélik, a most 12 éves kisfiú élete végéig börtönbe kerül, és ő lesz a legfiatalabb személy, akit valaha elítéltek a városban emberölésért, írja az amerikai Fox News.

A kisfiút azzal vádolják, hogy egy alkalommal, mikor neki kellett vigyáznia két és fél éves féltestvérére, Davidre, olyan erővel lökte a kisgyereket a könyvespolcnak, hogy öccse kómába esett, és soha többé nem tért magához, kórházba szállítása után pedig meg is halt.

Ha elítélik, Cristian Fernandez, lesz a valaha életfogytigra ítélt, legfiatalabb amerikai
If convicted, Cristian Fernandez, 12, could become the youngest American to face life in prison

Az ügyész néhány héttel ezelőtt vádalkut ajánlott fel, melynek értelmében a gyerek gyilkosság vádjával ugyan, de csak nagykorúságának betöltéséig került volna börtönbe, 21 évesen pedig szabadulhatott volna. Fernandez védőügyvédei azonban visszautasították a vádalkut, mert mint mondták, az két okból is elfogadhatatlan: egyrészt így a gyerekről soha nem mosnák le később a szándékos emberölés vádját, másrészt mert elképzelhető, hogy büntetése utolsó három évét egy felnőtt börtönben kellene letöltenie. Az ügyvédek abban bíztak, hogy az államügyész új alkut ajánl, de ez nem történt meg.

A kisfiú anyja, a 24 éves Bianella Susana szintén börtönbe került, súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés és vétkes hanyagság vádjával. Az asszony, akit 12 évesen, több évnyi szexuális zaklatás után saját apja ejtett teherbe, majd végig kellett néznie, ahogy a férfi golyót ereszt a fejébe, az eset felfedezésekor ugyanis ahelyett, hogy a mentőket hívta volna, laptopja tanúsága szerint inkább rákeresett az interneten, hogyan lehet újra magához téríteni egy gyereket, akit ekkora sokk ért. A mentőket csak órákkal az eset után hívta ki, mikor a kipróbált módszerek egyike sem vált be.

A nyomozók a laptop vizsgálata közben azt is észrevették, hogy miközben gyermeke haldoklott, a számítógépen a következő tevékenységek történtek: valaki ellenőrizte a család bankszámláján lévő összeget, zenét töltött le, majd négy órával a baleset után keresett rá először a helyi kórház elérhetőségeire.

Az orvosok szerint, ha a kisgyereket azonnal kórházba szállítják, túlélhette volna az esetet. A bizonyítékok alapján az esküdtek úgy döntöttek, a 12 éves gyerek megérdemli, hogy felnőttként ítéljék el. Az ügyész, Angela Corey előzőleg a Fox Newsnek úgy nyilatkozott: "Mélyen sajnálom ezt a gyereket, de a munkám nem az, hogy megbocsássak, hanem hogy kövessem a törvény előírásait."

A négygyerekes anya másik két gyermeke intézetbe került. A floridai bíróság hétfőn 2012. február 27-ére tolta el az ítélethirdetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.