Turisták is meghaltak a hatalmas bangkoki robbantásban

Sokan meghaltak és többen megsebesültek, amikor egy szentély mellett pokolgép robbant a thai főváros központjában. 

Ellentmondásos információk látnak napvilágot a hétfői merénylet halálos áldozataival kapcsolatban. A Guardian legalább 16 halottról és 80 sebesültről ír, ugyanakkor thai sajtóértesülések szerint 27-en vesztették életüket, köztük négyen külföldi állampolgárok.

A Thaiföldet irányító katonai junta szóvivője közölte, hogy a helyszínen egy második bombát is találtak, amelyet hatástalanítottak.

Úgy tudni, a sebesültek többsége külföldi, elsősorban kínai és tajvani turista. A védelmi miniszter szerint a támadás elkövetői "külföldieket" vettek célba, hogy csapást mérjenek a thaiföldi turizmusra és gazdaságra.

A BBC riportere, Jonathan Head szerint a helyszínen hatalmas a káosz, mindenütt leszakadt testrészek hevernek.

A detonáció, amelyet a rendőrség szerint egy motorbiciklibe rejtett bomba okozhatott, helyi idő szerint este hétkor (magyar idő szerint kettőkor) következett be a Ratchaprasong útkereszteződésnél, amely az elmúlt években a politikai demonstrációk központi helyszíne lett Bangkokban.

Motorbicikli-roncsok a merénylet helyszínén. Bangkokban ritka a terror
Motorbicikli-roncsok a merénylet helyszínén. Bangkokban ritka a terror
Athit Perawongmetha / Reuters

A merénylet a főváros Chidlom negyedében, az Erawan szentély közelében történt. A Bangkok belvárosában, egy ötcsillagos hotel mellett álló szentély nagy népszerűségnek örvend. Eredetileg a hindu istennek, Brahmának állították, de buddhisták ezrei is látogatják nap mint nap.

A környéken tartózkodókat teljes erejével eltalálta a robbanás – számolt be a BBC. Az úton mindenütt kiégett motorkerékpárokat látni, a rendőrség és a mentők próbálják elszállítani a sérülteket. A rendőrök most négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre fésülik át a környéket más esetleges robbanószerkezetekért.

„Megerősíthetem, hogy bomba volt, de egyelőre nem tudjuk, hogy milyen. Még folynak a vizsgálatok ennek a kiderítésére” – mondta el Prawut Thavornsiri altábornagy, a rendőrség szóvivője az Agence France-Presse hírügynökségnek.

A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. A nagyrészt buddhista Thaiföldön ugyan jelen van a szélsőséges iszlám, de ami a merényleteket illeti, nem jellemző, hogy a képviselői, a malájok kimozdulnak szülőföldjükről, az ország déli részéről.

Nem tudni magyar áldozatról

Egyelőre nem tudni magyar halálos áldozatról vagy sebesültről a thai fővárosban hétfőn elkövetett pokolgépes merénylettel kapcsolatban - közölte Endreffy Loránd bangkoki magyar konzul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.