A taxis retteg, Orbán barátja adós, a tokajit meg pancsolják

A héten volt minden, titkos ellenőrök, végrehajtás, pancsolt bor, és még Hernádi Zsolt is visszatért és szelfizett egyet a Mol-székház előtt egy negyvenkilós Bubival. Ej, de szép az ősz, forintosodjék hát a devizahitel!

Hétfőn megdöbbenve tapasztalhattuk, hogy a titkos hatósági ellenőrzés kifejezésről eddig elég gyér fogalmunk volt. A BKK ugyanis annyira titkosan ellenőrzi a taxisokat, hogy néha ott is megtalálja őket, ahol nincsenek, mert épp a város másik felében viszik a kedves fuvart. A BKK gyakorlata szerint nem kell értesíteni a taxist, ha ellenőrzik őket, mert akkor később könnyen felismerhetők lesznek. Elég a taxitársaságnál felnyomni őket, s azonnal elvenni a drosztengedélyüket. A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete szerint ez az eljárás legalábbis furcsa.

Azért voltak ennél komolyabb véleménykülönbségek is. A Magyar Bankszövetség a köztársasági elnöktől kér segítséget. Az esélytelenek nyugalmával azt kéri a szervezet, hogy Áder ne írja alá a devizahiteles elszámolásról szóló törvényt. Már az első törvénynél is próbálkozott hasonlóval a Bankszövetség, a tisztességtelenül beszedett összegek visszatérítéséről szóló jogszabályt júniusban aláfirkantotta Áder. Most azért más a helyzet – amúgy nem más persze –, mert a Törvényszék több esetben is elfogadta a pénzintézetek érvelését, amely a törvény szabályosságát firtatta. Az ügyek közül pár az Alkotmánybíróságon van, amíg a testület nem dönt, addig nem is lehet továbblépni az ügyben. A kutatások szerint 942 milliárd forint járhat vissza az ügyfeleknek.

Kedden az is kiderült, hogy a távközlési cégeknek még mindig van a párnacihájukban némi tartalék. Legalábbis a tervezett 104 milliárd forint helyett 130 milliárd jött be a frekvenciapályázatokon. Ha minden klappol, decemberre már gyorsabban mobilnetezhet az ország, csak a hajunkat le ne vigye a sávszélesség. A pályázaton nyert a három mobilszolgáltató – Telekom, Telenor, Vodafone – és a Digi.

Szomorú nap volt a szerda, hiszen kiderült, hogy Orbán Viktor régi barátja és földije, Mészáros Lőrinc két cége ellen is végrehajtási eljárást indított a NAV. Az R-Kord Építőipari Kft.-t az adóhivatal Fejér megyei adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya márciusban, míg az Aranykorona agráripari társaságot ugyanezen szervezet végrehajtási osztálya január és március között vonta eljárás alá. Utóbbi ügy még azelőtt történt, hogy Mészáros tulajdonrészt szerzett volna a cégben, s a tartozás kifizetését követően az eljárás már meg is szűnt.

Az R-Kord fő tevékenysége jelenleg út-, vasút- és mélyépítés; vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése, engedélyeztetése, ezenfelül nemzetközi és belföldi szállítás. Az elmúlt években a cég megrendelői közé tartozott többek között a MÁV Zrt., a Mávépcell Kft., a Market Zrt., a NIF Zrt., a Swietelsky Kft., a Strabag Zrt., a Betonút Zrt., az Euroaszfalt Kft., a Vegyépszer Zrt., a Hídépítő Zrt., a Mol Nyrt., a BKV Zrt. és a Siemens Zrt. is.

A nagy ijedséget nem is lehetett jóízűen leöblíteni egy pohár tokajival, jött ugyanis a hír, hogy pancsolták a nedűt. Több ezer hektoliter tokaji aszút és szamorodnit lesz kénytelen folyó borként, vagy tokaji megjelölés nélkül kiárusítani az állami vállalat – derült ki egy átfogó vizsgálat nyomán. Másfél milliárdra becsülhető annak a borkészletnek az értéke, amely a Tokaj Kereskedőháznál lezajlott vizsgálat megállapítása szerint nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, vagy nem árusítható tokaji- és fajtamegjelöléssel. A Tokaj Kereskedőház nyáron jelentette be: átnézi készleteit, mert lehetnek pancsolt és egyéb furcsa borok. Voltak. Ugyanez nap kerekezett vissza Hernádi Zsolt Mol-vezér az Október huszonharmadika utcai székházhoz nyilván egy Mol Bubival és tolt föl egy szelfit a Facebookra. Munkasikereket kívánunk a börtöntől fifikásan megmenekülő vállalatvezetőnek.

Pénteken kiderült, hogy most már tuti forinthitelek lesznek a devizahitelekből. A kérdés már csak az, hogyan. Elképzelhető, hogy adminisztratív eszközökkel kényszerítik ki a bankoktól a váltást, méghozzá úgy, hogy egyben versengeni is kellene az ügyfelekért. Mert aki alacsonyabb kamatot kínál, az lesz a nyerő, és ez nem elhanyagolható, ha 2700 milliárd forintra csökken a devizahitel-állomány. Ilyen adminisztratív ösztöke lenne például a devizahitelekhez kapcsolódó magasabb tartalékolási szint, ami rosszabb, mint áttérni forinthitelre. A furmányságra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság nem nagyon engedné meg, hogy az állam tollba mondja a bankoknak az új szerződések szövegét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.