galéria megtekintése

Végrehajtások Mészárosnál

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 01. számában
jelent meg.

Ábrahám Ambrus - Bednárik Imre
Népszabadság

Szégyenfolt került a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc két cégének adatlapjára. Az Orbán Viktorral bizalmas viszonyt ápoló milliárdos vállalkozó R-Kord Építőipari Kft.-jénél az adóhivatal végrehajtást tartott, az Aranykorona Mezőgazdasági Zrt.-nél pedig Mészáros tulajdonszerzése előtt indult végrehajtás, de a cég tartozását utóbb rendezték. Azóta az R-Kord is sínre került.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Építőipari Kft.-t az adóhivatal Fejér megyei adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya márciusban, míg az Aranykorona agráripari társaságot ugyanezen szervezet végrehajtási osztálya január és március között vonta eljárás alá.

Mészáros Lőrinc érkezik Orbán Viktor kormányfői esküjére
Mészáros Lőrinc érkezik Orbán Viktor kormányfői esküjére
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hogy a végrehajtás milyen összegű volt, az egyik esetben sem derül ki a cégbírósági dokumentumokból, az viszont igen, hogy a munkát március végére befejezték. Tehát vagy az adóhivatal vitte a megállapított járandóságot, vagy a cégek rendezték „hiányosságaikat”, azaz fizettek.

 

A 2013-ban 68 személyt foglalkoztató építőipari R-Kordnak nem ez az első ilyen ügye, hiszen 2008 áprilisában is volt egy hasonló eljárás ellene, igaz, akkor még nem Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, és Femol 97 Kft. néven működött. Felcsút polgármestere, aki a mostani választáson is jelölteti magát, 2013 márciusában szerezte meg a vállalatot.

Ez korábban annak a Molnár Csabának a társasága volt, aki az első Orbán-kormány idején még a felcsúti labdarúgás környékén bábáskodott. Molnár a közelmúltban hunyt el. Az R-Kord fő tevékenysége jelenleg út-, vasút- és mélyépítés; vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése, engedélyeztetése, ezenfelül nemzetközi és belföldi szállítás.

Az elmúlt években a cég megrendelői közé tartozott többek között a MÁV Zrt., a Mávépcell Kft., a Market Zrt., a NIF Zrt., a Swietelsky Kft., a Strabag Zrt., a Betonút Zrt., az Euroaszfalt Kft., a Vegyépszer Zrt., a Hídépítő Zrt., a Mol Nyrt., a BKV Zrt. és a Siemens Zrt. is. A végrehajtás miatt – függetlenül annak összegétől – cinikus kijelentésnek hat, hogy internetes oldalukon azt hangsúlyozzák: a cég „ügyvezetése és valamennyi munkatársa fokozott gondot fordít a társadalom érdekeire; ismeri, figyelembe veszi és betartja a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Kapcsolatot tart és együttműködik a hatóságokkal, társadalmi szervezetekkel.”

A tavalyi mérleg mellékletében szólnak arról, hogy az R-Kord kötelezettségei az előző évhez képest 133,2 millió forinttal növekedtek. Ezen belül a rövid lejáratú kötelezettségek aránya 72,7 százalékról 57,9 százalékra csökkent. Hozzáteszik: a hosszú távú likviditás javult. Hogy az árbevétel csökkenésének van-e köze a végrehajtáshoz, az a dokumentumokból nem derült ki, mindenesetre a cég jogelődjének – 2011-től hívják a társaságot R-Kordnak – még 3,2 milliárd forint forgalma volt, míg tavaly ez csak 822 millió forintra rúgott, vagyis látványos a csökkenés.

Felcsút polgármestere
Felcsút polgármestere
Teknős Miklós

Ami az Aranykorona Zrt.-t illeti: tavalyi mérlege szerint 1,16 milliárd forint forgalmat bonyolított, egy évvel korábban ez még 1,52 milliárd volt. A felcsúti polgármester február végén vette át a cég irányítását, a vállalkozás már január elejétől végrehajtás alatt állt. Az adásvétel közben viszont – alighanem felelős vásárlóként – átvilágíttatta a mezőgazdasági vállalkozást, így az ügyről biztosan értesült. A cégbírósági adatok szerint március elejére rendezték a tartozást.

Az Aranykorona Mészáros Lőrinc egyik legfrissebb szerzeménye. A székesfehérvári üzem komoly anyagi gondokkal küszködött. Erre utalhat, hogy az egymilliárdos forgalmú vállalkozás mérlege és annak kiegészítő melléklete szerint a tavalyi üzemi eredmény 428 millió forint volt, míg a kötelezettségállomány 656 millió forintra rúgott – igaz, ez csökkent az előző évhez képest – , ráadásul ebből 636 millió rövid lejáratú.

A zrt. fő tevékenysége az állattenyésztés, ezen belül a tojós tyúkok tartása és a tojástermelés. 2001-től – bérelt földön – a növénytermesztés is a tevékenységek közt szerepel. A bérbe vett terület 1800 hektár. Tehát a kormány által kiagyalt új, földalapú támogatási rend, amely szerint 2015-től az 1200 hektár fölötti területek esetében az uniós szubvenciót teljes egészében elvonják, az Aranykoronát is érinti. Kerestük Mészáros Lőrincet és a vállalkozásokat, de nem válaszoltak kérdéseinkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.