Eladták a Takarékbankot

Lezárta a Takarékbank Zrt. többségi részvénycsomagjának értékesítését az eladó Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. és a Magyar Posta Zrt., valamint a vevő Magyar Takarék Zrt. – derült ki a két állami vállalat közleményéből.

A Magyar Takarék kifizette a teljes pakett vételárát, ám egyelőre csak az MFB kezében lévő 35,5 százalékhoz jutott hozzá, a Magyar Postánál lévő 19,3 százalékot csak akkor kapja meg, ha a Fővárosi Törvényszék átmeneti végzésében elrendelt elidegenítési tilalom már nem terheli a részvényeket.

Az összesen közel 55 százalékos részvénycsomagra az MFB és a Magyar Posta tavaly év végén írt ki közösen pályázatot. A tenderen egyedüli induló Magyar Takarék március 10-én kötött szerződést a pakett megvásárlására. A tranzakció zárásához egyebek mellett szükség volt a Magyar Nemzeti Bank engedélyére, amelyet május 9-én a jegybank meg is adott

A részvénycsomag vételára a közlemény szerint meghaladja a kilencmilliárd forintot, amely így mind az MFB, mind a Magyar Posta esetében jelentős árfolyamnyereséget jelent. Az MFB ugyan nem hozta nyilvánosságra, de akkori információnk szerint négymilliárd forint körüli összeget fizetett a DZ Banknak a német pénzintézet 38,46 százalékos Takarékbank-pakettjéért, míg a Magyar Posta egy 655 millió forintos tőkeemeléssel szerezte a maga 19,3 százalékát. (A tőkeemelés miatt csökkent az MFB részesedése a jelenlegi szintre.)

A Magyar Takarék közel 75 százalékban takarékszövetkezetek tulajdonában van, a társaságban részt vevő takarékok és elismert szövetkezeti vezetők garanciát jelentenek arra, hogy a szektor megújítása a takarékszövetkezetek valós érdekei mentén és működési sajátosságainak figyelembevételével zajlik majd – fogalmaz az MFB és a Magyar Posta.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Takarék tulajdonosi szerkezete meglehetősen tagolt. A társaságnak 35 részvényese van: tizennégy takarék, illetve egy korábban szövetkezeti formában, ma már bankként működő pénzintézet, valamint 17, a tulajdonos takarékokhoz kötődő, azokat irányító vagy a vezetésben helyet foglaló magánszemély, továbbá az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Életjáradék Zrt.

A szétaprózott struktúra miatt a Magyar Takarékban nincsenek igazán nagy tulajdonosok, a legnagyobb részvényes, az FHB-csoport az egyetlen, amely jelentős befolyást biztosító, vagyis 25 százalékot meghaladó részesedéssel rendelkezik a cégben. A Magyar Takarékban tulajdonos még az EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft. is, amely az MFB tulajdonában, és amely vállalkozást a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását kormánybiztosként levezénylő Vojnits Tamás irányít.

Ugyan a Magyar Takarék most csak az MFB 35,5 százalékos részvénycsomagját vette át, s ezzel a legnagyobb, de még nem többségi tulajdonosa a takarékszövetkezeti szektor feletti utasítási, ellenőrzési és szankcionálási jogokkal felruházott Takarékbanknak, ám a társaság, illetve a mögötte állók befektetők már így is nyeregben érezhetik magukat.

Tavaly az MFB-től az EHPSZ-hez került az a 235 darab "B" sorozatú elsőbbségi részvény, amely a szövetkezeti rendszer átalakítása előtt a takarékok kezében volt, és vétójogot biztosít minden fontosabb, a Takarékbank működését érintő kérdésben. Nemrég a Takarékbak márciusi közgyűlésén döntés született 234 papír bevonásáról és törléséről, a fennmaradó egy darab azonban a Takarékbank részvénykönyvének tanúsága szerint az állami EHPSZ-től nemrég átkerült a Magyar Takarékhoz.

A Magyar Postánál lévő 19,3 százalékos Takarékbank-részvénycsomag most még azért nem kerülhetett át a Magyar Takarékhoz, mert a Demján Sándor vezette, a takarékok többségét tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) egy, a Fővárosi Törvényszéken folyó perben elérte, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésként addig tiltsa meg a papírok eladását, amíg az Alkotmánybíróság nem határoz a takarékszövetkezeti rendszert átalakító integrációs törvényről.

A jogszabályt – többek között – szintén az OTSZ támadta meg az Alkotmánybíróságnál. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a Takarékbank feletti irányítás kerüljön vissza a takarékokhoz. Ne a szövetkezetek kevesebb mint tizede, illetve az FHB-bankcsoport kezében lévő Magyar Takarék vezesse a Takarékbankot, és így közvetve a teljes szektort, hanem az összes szövetkezet és így az egyes takarékok is visszakapják önrendelkezési jogaikat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.